Pentru Ionuț Horoba afacerea cu săpunuri handmade a pornit în 2011, dintr-o pură curiozitate care l-a făcut să investească atunci 1000 de lei. Ceea ce a urmat a fost o afacere dezvoltată cu multă pasiune, spune tânărul antreprenor din Maramureș.
"Am văzut că nu e atât de complicat, însă necesită niște cunoștințe și, bineînțeles, implicare. Așa că am început cercetările, internetul, mi-am cumpărat ustensilele."
În încercarea de a face cel mai bun săpun, Ionuț a aflat un lucru important: să nu te joci cu chimia. Așa că și-a dat frâu liber imaginației doar când ingredintele folosite au fost aduse la temperaturi de 38-42 de grade Celsius și omogenizate cu ajutorul unui blender.
"Ele devin o pastă în câteva secunde, care se toarnă într-o matriță exact că o budincă. Așa are consistență săpunul la început. Trebuie să se acopere. În faza aceasta poți să adaugi și niște flori pe deasupra", explică antreprenorul.
Cosmeticele fabricate în acest fel sunt considerate un înlocuitor natural pentru cele produse industrial, care conțin parabeni și alți conservanți. Toate ingredientele sunt certificate bio și provin din surse exclusiv naturale, majoritatea din țări exotice. La acestea se adaugă sucurile din legume și fructe ori laptele de capră. Calitățile săpunurilor naturale sunt apreciate de clienți.
"Am observat că pielea mea se simte mult mai bine, plus mirosul din cadă este de neînlocuit, iar exfoliantele - sunt și niște săpunuri exfoliante pentru corp pe care le-aș recomanda oricând, oricui."
Cosmeticele făcute de Ionuț Horoba sunt vândute mai ales în cadrul târgurilor. Cea mai mare comandă pe care a primit-o până acum a fost de 800 de bucăți.
Reporter: Diana Grad
Operator: Kristian Kosa
Editor web: Adrian Laboş