Românii au printre cele mai mici venituri din Uniunea Europeană, arată statisticile Eurostat. Un român câștigă, în medie, aproape 1.500 de euro. Câștigul este, însă, la jumătate față de media celorlalți europeni și de 4 ori mai mic decât al angajaților din Luxemburg, care au venituri medii lunare de 6.750 de euro.
Roxana Onofrei și soțul ei au o afacere în domeniul veterinar în Iași.
„Venitul nostru este la 15.000 de lei, din care avem facturi de 1.200, pe mâncare, undeva la 3.000, pe rata casei - 1.500, mai adăugam și benzina, undeva la 1.500 de lei, spune Roxana Onofrei, antreprenor.
Un calcul simplu arată că aproape 1.500 de euro, jumătate din veniturile lunare ale familiei, se duc pe plata facturilor la utilități, mâncare, transport și rata la bancă. La sumă se adaugă alți 6.000 de lei lunar, investiția în școlile private ale celor doi copii.
„Cumva sunt cheltuieli, da, care te țin într-o stare de bine, dar deja dacă vrei să mai adaugi și o economisire și să economisești pentru ceva, să pui deoparte mai mult, e greu”, recunoaște Roxana Onofrei.
Câștigurile medii ale românilor, uneori obținute și din două locuri de muncă, sunt de aproape 1.500 de euro, conform Eurostat, la jumătate față de media angajaților din Uniunea Europeană.
„În medie, un european câștigă circa 38.000 de euro într-un an, din venituri, inclusiv salarii, alte activități în regim part-time sau independente, ceea ce înseamnă un venit mediu lunar de circa 3.000 de euro”, spune Ciprian Iftimoaei, sociolog.
Iuliana locuiește în Italia, unde câștigul mediu este de aproximativ 2.700 de euro pe lună. Spune că în România, pentru un trai bun, cheltuielile sunt mai mari decât în peninsulă, iar salariile mai mici.
„Sunt 12 ani de când sunt acolo. Și acolo au crescut foarte mult prețurile, respectiv în anii trecuți, dar aici chiar rămâi dezamăgit uneori”, povestește Iuliana Baciu, rezident în Italia.
„Din perspectiva a ceea ce putem cumpăra cu o unitate monetară în România la București sau în Spania la Madrid, prețurile în România sunt mai mari decât în alte țări. E o etapă pe care trebuie să o parcurgem ca să ne completăm ciclul de adâncire a integrării europene”, explică Dan Chirleșan, economist.
„- E adevărat că prețurile sunt destul de mari și salariile mici.
- Chiar și cele mari sunt tot mici.
- Da, chiar și așa! Dar asta facem. Mergem inainte”, spune o tânără.
„Se plătesc chiriile, sunt mari, depinde și unde se trăiește, coșul zilnic de cumpărături, pentru a întreține copiii la școală”, spune o altă femeie din Iași.
Europenii cu cele mai mari venituri sunt cei care locuiesc în Luxemburg. Aceștia câștigă, în medie, 6.750 de euro.
reporter: Ligia Pricopi
operator: Mihai Boaru
Editor : Izabela Zaharia