Muncitorii au numărat fiecare zi în care au făcut curăţenie în pieţele din Oradea şi în unele clădiri ale Universităţii fără să primească un ban. Oamenii spun că angajatorul nu şi-a respectat nici măcar promisiunea de a le plăti concediul sau transportul.
"Ne-a promis bani de abonament, cu asta am fost încântată şi am mers la lucru, altfel căutam în altă parte. Şi nu ne-a dat banii decât pe o lună, restul pauză", spune Viorica Simuţ, agent de salubritate. "Către mine, restanţele firmei sunt de 16 milioane. Concediul nu este plătit, am ore de noapte neplătite", se plânge o altă angajată, Mariana Nilges.
În astfel de situaţie, unii au fost nevoiţi să-şi caute de lucru în altă parte. Aşa a făcut şi Paraschieva Silaghi, care nu şi-a primit de trei luni salariul: "Stau la ţară şi m-am dus cu ziua şi eu şi copii minori pe care îi cresc singură. Şi m-am dus la muncă cu ziua."
Iar dacă aleg această modalitate, o fac pe riscul lor. Nimeni nu-i angajează legal cât timp în acte figurează ca muncitori ai firmei din Bucureşti.
"Stăm acasă, notă de lichidare nu am primit, hârtii de şomaj nu am primit, nu ştim suntem angajaţi, nu suntem", spune o angajată.
"Noi am avut contract până la finele lunii iunie. SC ADP SA Oradea a achitat către firma respectivă toate facturile. Ce s-a întâmplat între firmă şi angajaţi nu ştiu", explică Florin Alexandru, purtătorul de cuvânt al Administraţiei Domeniului Public Bihor.
Angajaţii lăsaţi fără salariu nu au nici ei mai multe detalii, pentru că nimeni din cadrul firmei nu le dă o explicaţie, nici măcar la telefon. Autorităţile nu îi ajută pe angajaţii neplătiţi. Funcţionarii Inspectoratului de Muncă Bihor îi îndrumă spre instituţia din Bucureşti pe cei 17 care au depus plângeri împotriva firmei. Reprezentantii firmei au refuzat să comenteze situaţia.