După ce a scos cu găleata apă dintr-un puţ, femeia de serviciu toarnă lichidul într-un butoi. Este metoda prin care cei 70 de elevi şi copii de grădiniţa din satul bihorean Cărăndeni se pot spăla pe mâini.
Apa scoasă din puţ nu este potabilă. De aceea conducerea şcolii trebuie aducă apă din altă parte, fie să roage părinţii să le pună copiilor apă sau ceai în sticluţe, de acasă. Aproape o treime dintre şcolile din Bihor se regăsesc în această situaţie. "Avem un număr de 380 de unităţi de învăţământ neautorizate sanitar. Ele sunt în mediul rural, 90% dintre acestea nu au apă curentă", explică Daniela Rahotă, directoarea Direcţiei de Sănătate Publică Bihor. "În anexele sanitare se pot transmite microbi ce pot periclita sănătatea copiilor."
Autorităţile şcolare spun că lipsa apei potabile în zeci de şcoli din Bihor este o problemă mai veche, care ar trebui rezolvată de administraţiile locale. Primarii spun însă că acest lucru este mult peste posibilităţile lor financiare.
"Bugetele locale nu pot susţine investiţii atât de mari", se justifică Paul Cristian, primarul comunei Lăzăreni.
În această situaţie, şefii inspectoratului şcolar cred că şi anul viitor vor fi şcoli neautorizate din cauza lipsei apei potabile.
reporter: Bogdan Costea operator: Rezmuves Robert editor web: Adrian Laboş