La intrarea în Oradea, pe partea dreaptă sunt zeci de fabrici care au tehnologie de ultimă generaţie şi produc tot felul de componente electronice. La nici 50 de metri distanţă, de cealaltă parte a drumului, vechile fabrici ale oraşului zac în uitare, geamurile sunt sparte şi multe dintre ele urmează să fie demolate.
Alumina, Sinteza sau fabrica de mobilă sunt câteva dintre fostele glorii ale economiei comuniste, care au intrat în faliment imediat după privatizare. Așa se face că poarta dinspre vest a orașului arată, la propriu, ca o zonă părăsită. Specialiştii au căutat explicaţii pentru prăbuşirea economică.
"Ar trebui să vorbim despre o modificare a metodelor prin care s-au vândut produsele din fabricile româneşti şi, nu în ultimul rând, despre tendinţa vădită de căpuşare a tuturor companiilor de stat până la privatizarea lor", explică Dan Octavian, analist economic.
Administrația locală vrea să-i convingă pe proprietarii terenurilor să le ofere investitorilor, care să creeze locuri de muncă.
De cealaltă parte a șoselei, administrația locală a amenajat un parc industrial unde îşi desfășoară activitatea 30 de companii.
"Investitorul privat a mobilizat capital şi a asigurat resurse umane de calitate, adică manageri buni, specialişti buni care până la urmă duc la sustenabilitatea pe termen lung ,iar autoritatea publică, adică statul, nu a făcut altceva decât să creeze premisele ca investitorul privat să-şi desfăşoare activitatea", detaliază Delia Ungur, administratorul parcului industrial din Oradea.
Din 2008, de când a fost amenajat parcul industrial, au fost create 4 mii de locuri de muncă, iar în bugetul local au intrat peste 3 milioane de euro din impozitele plătite de companii.
reporter: Florina Fofiu
operator: Darius Pop
editor web: Adrian Laboş