Lipsa meseriaşilor de pe piaţa muncii este o adevărată problemă în dezvoltarea economică. Absolvenţii de şcoli profesionale care au specializări căutate fie s-au pensionat, fie au plecat în străinătate.
„A venit o multinaţională care a racolat întreaga fabrică unde urma să ţinem cursurile şi i-au dus pentru 1000 de dolari în afară, să lucreze", spune Radu Silaghi, directorul executiv al Asociaţiei Firmelor Bihorene.
Soluţia ar putea veni de la administraţia locală şi de la Inspectoratul Şcolar Bihor. În 15 septembrie, au început cursurile la învăţământul tehnic peste 20 de elevi în fiecare din cele 46 de clase profesionale şi tehnice din Oradea, cu 30% mai mulţi decât anul trecut.
„Eu zic că se va putea ajunge la acest procent, mai ales că, începând din anul şcolar care se va încheia în 2015, admiterea la liceu se va face doar dacă se va lua 5 la evaluarea naţională; ceilalţi vor merge la profesională", susţine Nicolae Avram, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor.
„În fiecare an să crească numărul de clase profesionale, de locuri, cu 5%, în aşa fel încât prin 2018-2020 să avem un raport de 60% în clasa a noua profesională şi 40% de liceu, pentru că ţara asta nu mai are meseriaşi", îşi doreşte Ilie Bolojan, primarul Oradei.
Iar mulţi elevi au înţeles acest lucru. Învaţă o meserie şi ştiu că vor avea un loc de muncă după ce îşi vor lua diploma. Este şi cauzul Roxanei Covaci, care este clasa a XI-a la Colegiul Tehnic „Andrei Şaguna", profilul croitorie.
„Prima oară nu am vrut, dar am început, am văzut că e foarte bine. Am învăţat lucruri, a început să îmi placă şi am rămas."
„Fabricile din Parcul Industrial şi agenţii economici solicită putere de muncă, solicită meseriaşi calificaţi la şcoli profesionale", spune Ildiko Biro, directorul adjunct al Colegiului Tehnic „Andrei Şaguna" din Oradea.
În acest an, peste 1.200 de elevi au ales să urmeze cursurile unei şcoli profesionale sau tehnice din Oradea.
Reporter: Laura Breb
Operator: Darius Pop