„Tot ce vedeam era viitorul meu plictisitor”. Tinerii chinezi renunță la joburile de tip gulere albe pentru munca manuală

Data publicării:
A man in a yellow shirt is cleaning a window. The window is covered in streaks and the man is using a squeegee to clean it
Foto: Profimedia Images

Leon Li obișnuia să joace un rol discret, dar indispensabil, la unul dintre cei mai mari giganți tehnologici din China. În calitate de funcționar administrativ, lucra non-stop pentru a programa întâlniri, a pregăti documente și a oferi șefilor săi tot sprijinul de care aveau nevoie. Dar în februarie a părăsit compania, renunțând la o carieră stabilă și la un salariu confortabil pentru ceva mai puțin stresant - curățatul locuințelor, potrivit CNN.

„În fiecare dimineață, când suna alarma, tot ce vedeam era viitorul meu plictisitor”, a declarat ea pentru CNN, reflectând asupra slujbei sale de birou.

Li, în vârstă de 27 de ani, face parte dintr-un grup din ce în ce mai mare de lucrători chinezi care renunță la slujbele de birou foarte stresante pentru o muncă flexibilă de gulere albastre.

Mulți dintre ei lucrau pentru unele dintre cele mai mari companii din țară.

Însă aceste firme își pierd treptat din atractivitate, deoarece economia Chinei se confruntă cu greutăți precum criza imobiliară, scăderea investițiilor străine și scăderea consumului.

Economia Chinei a crescut cu 4,7% anual în al doilea trimestru din 2024, ratând așteptările economiștilor și marcând cea mai slabă creștere de la primul trimestru al anului trecut, potrivit celor mai recente date ale Biroului Național de Statistică (NBS) publicate luni.

Orele groaznic de lungi și resursele tot mai reduse au determinat angajați precum Li să se gândească dacă merită să renunțe la timpul și sănătatea lor pentru un salariu mai mare.

„Îmi place să fac curățenie. Pe măsură ce nivelul de trai se îmbunătățește (în întreaga țară), cererea de servicii de menaj este, de asemenea, în creștere, cu o piață în continuă expansiune”, a declarat Li, care locuiește în metropola Wuhan din centrul Chinei.

Dar, mai important, ea se simte mai fericită.

„Schimbarea pe care o aduce este că nu-mi mai amețește capul. Simt mai puțină presiune mentală. Și sunt plină de energie în fiecare zi”, a spus ea.

Oamenii resping cultura „996”

Li nu este singurul lucrător cu guler alb care a găsit un echilibru mai bun între viața profesională și cea privată schimbând o slujbă de birou cu munca manuală.

Alice Wang, în vârstă de 30 de ani, care folosește un pseudonim din motive de confidențialitate, lucra pentru una dintre cele mai importante platforme de comerț electronic cu transmisiuni în direct din China, câștigând 700.000 de yuani (96.310 dolari) pe an.

Dar a demisionat în aprilie, mutându-se din Hangzhou, un centru tehnologic pitoresc, în orașul Chengdu, mai liniștit, unde chiria este mai ieftină, pentru a se ocupa de îngrijirea animalelor de companie.

Faimoasa cultură „996”  a muncii din China - practica de a lucra de la 9 a.m. la 9 p.m. șase zile pe săptămână, care este comună printre companiile de tehnologie, startup-urile și alte întreprinderi private din țară - a fost un factor care a împins mulți angajați să renunțe.

Wang își amintește că se simțea fragilă din punct de vedere fizic și „foarte lipsită de viață și stagnantă” la vechiul ei loc de muncă, când obișnuia să își dedice cea mai mare parte a timpului muncii.

Dar acum se simte altfel.

„Sentimentul de creștere este relativ bun”, a spus ea, adăugând că urmează cursuri de îngrijire și are ambiția de a-și deschide într-o zi propriul magazin. „Acesta este planul pe termen lung”, a spus ea.

Potrivit platformei de recrutare chineze Zhaopin, tendința de a trece de la locurile de muncă profesionale la cele manuale vine pe fondul creșterii cererii de lucrători cu guler albastru.

În cel mai recent sondaj al său, publicat în iunie, platforma a constatat că cererea de locuri de muncă cu guler albastru, cum ar fi lucrătorii care livrează alimente, șoferii de camion, chelnerii și tehnicienii - a crescut de 3,8 ori în primul trimestru al anului comparativ cu aceeași perioadă din 2019.

Cererea de lucrători pentru livrări a crescut cel mai rapid, cu 800%, după trei ani de blocaje legate de Covid, care au dat naștere unei culturi a mâncării la pachet.

Și salariul lucrătorilor cu guler albastru a crescut, de asemenea, atrăgând mai multe persoane către locuri de muncă pe care le-ar fi evitat anterior.

Explozia cumpărăturilor online a făcut ca salariul mediu lunar al unui lucrător care face livrări să crească cu 45,3 % din 2019, de la 5.581 de yuani (768 de dolari) la 8.109 yuani (1 116 de dolari), potrivit studiului.

Cu toate acestea, pentru unii absolvenți de facultate, acceptarea unui loc de muncă manual nu a fost prima lor alegere.

Pe măsură ce economia încetinește, posturile pentru proaspeții absolvenți au devenit mai greu de găsit pe o piață a muncii din ce în ce mai competitivă.

Studiul a arătat, de asemenea, că numărul persoanelor cu vârsta sub 25 de ani care au aplicat pentru locuri de muncă pentru muncitori în primul trimestru al acestui an a crescut cu 165% comparativ cu aceeași perioadă din 2019.

Rata șomajului în China pentru tinerii cu vârste cuprinse între 16 și 24 de ani a atins un nivel uluitor de 21,3% în iunie 2023, potrivit BNS, care a suspendat ulterior publicarea acestei cifre timp de câteva luni, în timp ce își ajusta metodologia.

Autoritățile au reintrodus datele în luna ianuarie a acestui an, excluzând din cifre aproximativ 62 de milioane de studenți, a căror sarcină principală ar trebui să fie, potrivit acestora, să studieze mai degrabă decât să caute un loc de muncă.

În ultimele luni, rata șomajului pentru viitorii lucrători cu vârste cuprinse între 16 și 24 de ani a oscilat între 14,2% și 15,3%, potrivit NBS.

Economiștii Larry Hu și Zhang Yuxiao, de la Macquarie, au scris într-un raport de cercetare de anul trecut că sectorul serviciilor din China, companiile private și întreprinderile mici și mijlocii obișnuiau să fie principalele surse de angajare pentru tinerii lucrători. Cu toate acestea, ele au fost lovite puternic de cererea scăzută a consumatorilor.

David Goodman, director al Centrului de Studii Chineze al Universității din Sydney, a declarat că a existat o nepotrivire între tipul de absolvenți pe care universitățile îi produc și ceea ce piața are cu adevărat nevoie.

El a declarat că economia Chinei se îndreaptă către tehnologii avansate, tehnologii ecologice și industrii de servicii, în timp ce educația universitară se concentrează încă în mare măsură pe producție și servicii publice, domenii care sunt învechite sau saturate.

„(Există) o problemă-cheie dacă sistemul de învățământ superior nu s-a adaptat sau nu a fost adaptat pentru a face față schimbărilor rapide în structura economiei”, a explicat el.

Presiune de alt tip

Dar unii se întreabă dacă munca de guler albastru este cu adevărat refugiul lipsit de stres pe care și-l imaginează oameni precum Li și Wang.

Un videoclip recent, care a circulat pe rețelele sociale chineze, a demonstrat cum lucrurile pot merge prost. Clipul arată cum un barista din Shanghai își pierde cumpătul din cauza unui client care amenința că va depune o plângere împotriva sa.

Într-un acces de furie, el a aruncat cu cafea măcinată în ea, devenind instantaneu centrul unei drame de cafenea care a stârnit o dezbatere online despre provocările cu care se confruntă lucrătorii din industria serviciilor.

Reclamațiile sau recenziile online negative se pot dovedi dezastruoase pentru magazinele și restaurantele din China, deoarece mulți consumatori urmează cu religiozitate recomandările de pe platformele populare de social media, precum Xiaohongshu și Douyin, versiunea chineză a TikTok.

Amenințarea unui comentariu negativ exercită presiuni asupra lucrătorilor prost plătiți care evită să facă orice lucru care ar putea atrage o atenție negativă asupra companiei.

Unii utilizatori ai internetului au denunțat comportamentul nepotrivit al lucrătorului din cafenea. Dar mulți alții au simpatizat cu el.

„Pentru început, salariul este mic, ca să nu mai vorbim de faptul că trebuie să te confrunți cu reclamații. Mai bine îți dai demisia (când ești) presat atât de companie, cât și de clienți”, a scris un comentator online.

Dar pentru Li, care lucrează doar șase ore pe zi făcând curățenie pe cont propriu, experiența ei a fost pozitivă.

Îi place să creeze legături cu clienții ei și spune că fiecare sesiune de curățenie o face să simtă mai mult decât o simplă tranzacție de afaceri.

„Clienții vor turna cu grijă apă pentru noi să bem. Când este timpul să mâncăm, vor comanda mâncare la pachet pentru noi, ne vor aduce mâncare și ne vor aminti constant să bem apă și să ne odihnim”, a spus ea.

Până acum, ea spune că nu regretă că a renunțat la slujba de birou.

„După o zi obositoare, pot să mă duc acasă, să mănânc și să fac ceea ce îmi place fără nicio presiune mentală suplimentară”, a spus ea.

Partenerii noștri
Playtech
Descoperire neobișnuită pe șantierul unui spital din Iași. Erbiceni, unică în România...
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Reuniune surpriză în Beverly Hills. Cameron Diaz și Demi Moore, împreună la 21 de ani de la premiera...
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la mica recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Zboruri amânate cu până la trei ore pe aeroportul din Iași din cauza ninsorilor
Digi Animal World
Momentul când un câine este atacat de un leopard în curtea casei. Patrupedul a supraviețuit ca prin minune
Film Now
John Krasinski, fermecat de soția lui, Emily Blunt, din momentul în care a întâlnit-o: De când i-am strâns...
UTV
Ethan Slater, iubitul Arianei Grande, a picat spectaculos la premiera filmului Wicked. Momentul viral care a...