"Iarna pe uliță", așa cum a fost descrisă de George Coșbuc, este retrăită în mijlocul orașului Baia Mare, la Muzeul Satului. Aici a fost recreat universul copilăriei trăite la sat, unde copiii din alte vremuri mergeau la săniuș de dimineața până seara. Dacă altădată copiii aveau sănii și schiuri din lemn, acum cei mici se pot bucura de instalații performante de teleschi, tubing și carusele.
Muzeul satului din Baia Mare a devenit un loc al copilărilei de altădată, unde copiii uită de tehnologie și se bucură de zăpadă. Înfrigurați și roșii în obraji, dar plini de veselie, cei mici au umplut ulițele muzeului de râsete și țipete.
“Pot să mă dau cu sania și să cad în gropi - asta mi se pare foarte interesant”, spune o fetiță.
“- Odată, în prima zi când am venit aici, m-a lovit o săniuță.
- Și te-a durut?
- Da, puțin!
- Dar tot ai venit, deci îți place cu săniuța.
- Da”, confirmă o altă fetiță.
“În iernile de odinioară principala distracție a copiilor era săniușul. Își confecționau sănii și schiuri din lemn cu care mergeau pe dealurile din sat și pe ulițele satului. O altă distracție a copiilor era alunecatul pe gheață, hochei pe gheață cu crose confecționate din lemn sau din floarea soarelui și cu pucuri, evident, din gheață”, rememorează Monica Mare, manager al Muzeului de Etnografie și Artă Populară Maramureș.
Între case tradiționale și garduri din nuiele, a fost amenajată o pârtie, loc numai bun pentru relaxare și distracție. Intrarea este liberă, iar vizitatorii trebuie să aducă doar sania și...voia bună.
“Când erau ierni cu zăpadă mare așa făceam și noi. Veneam aici, era Câmpul Tineretului și ne dădeam cu sania, cu schiurile”, își amintește o doamnă.
“Până când hainele nu aveau țurțuri de gheață și erau înghețate, copiii nu mergeau spre casele lor, nu simțeau nici foamea, nici frigul, distracția era cea mai importantă. Când frigul și foamea îi strângeau în casă, unul dintre jocurile favorite era moara, cu pioni confecționați din boabe de porumb sau din boabe de fasole”, povestește managerul Muzeului de Etnografie Maramureș.
Bunicii retrăiesc alături de nepoți iernile copilăriei.
„Seamănă foarte mult, mai ales aici, în perioada asta, la Muzeul Satului. Eu am fost crescută la țară, acolo erau căsuțele chiar așa, ne dădeam de dimineața până seara și a fost foarte frumos.”
“Numai pe uliță cu toți vecinii, cu copiii, cu copiii din vecini - era o hărmălaie de nedescris! Exact ca în poeziile lui Coșbuc.”
“Am încercat să ne amintim de iernile de odinioară și am creat aici, în Muzeul Satului, o pârtie unde copiii pot veni la derdeluș ca în iernile de altădată”, a explicat Monica Mare.
Cei care iubesc adrenalina și nu se mulțumesc doar cu derdelușul din oraș au alternative. La doar 20 de kilometri de Baia Mare, domeniul Șuior a devenit o destinație pentru schiorii din toată țara. Turiștii au la dispoziție șapte pârtii care însumează 3600 de metri, pot aluneca în viteză pe instalațiile de tubing sau pot face o plimbare cu telescaunul.
“E foarte frumos! Copiii se distrează de minune! Suntem de vreo o oră și încă nu au înghețat, sper că vor să mai stea.”
“Turist Șuior dispune, pe lângă pârtiile de schi, și de un parc deschis anul acesta la cota 1000, care are, pe lângă pârtia de începători, și două piste de tubing”, a detaliat Horia Buhan, director de marketing.
Tot la Șuior există și un carusel, unde cei mici pot exersa alunecarea pe schiuri sau se pot bucura, pur și simplu, de o plimbare pe căluț. În stațiune tarifele încep de la 25 de lei, pentru o oră de distracție, și ajung până la 80 de lei pentru întreaga zi.
Redactor: Bianca Firezar
Operator: Kristian Kosa