Din acest an, laptele nu va mai putea fi vândut în pieţe de micii producători decât dacă, la maximum două ore după ce l-au muls, l-au răcit cu ajutorul unor tancuri speciale. Asta înseamnă cheltuieli prea mari pentru crescătorii de animale care au în gospodărie trei sau patru vaci.
Dorina Albu, producător de lapte: "Şi până acum a fost greu, dar acum va fi şi mai greu. Nu vom avea bani să luăm tanc de răcire cum se cere, şi dacă nu vom lua, nu vom mai veni la piaţă."
Maria Coste, producător de lapte: "Cum să cumpărăm echipamentele, dacă nu avem pe ce? Stăm aici cu brânza, stăm aici cu smântâna, stăm aici cu laptele, cumpărătorii nu vin să cumpere că nu au de unde, banii sunt puţini."
Clienţii spun că preferă să cumpere laptele cald, imediat după ce a fost muls, nu răcit, aşa cum prevăd noile norme ale Uniunii Europene.
"Doamna îl aduce cald, muls de atunci în fiecare dimineaţă. Şi vă place să fie cald sau răcit ca în magazin? Proaspăt."
"Îmi pare mai gustos, mai gustos. Şi din magazin nu cumpăraţi? Nu prea."
Potrivit ultimelor statistici, în România sunt aproximativ 800 de mii de crescători de vaci.
reporter: Florina Fofiu
operator: Robert Rezmuves
editor web: Adrian Laboş