În acest moment orădenii plătesc pentru gunoi 7,87 de lei pe persoană. Tariful este valabil şi pentru locuitorii care separă deşeurile reciclabile de cele menajere. În acest fel, spun autorităţile, oamenii nu sunt stimulaţi să fie ecologişti. Pentru a-i stimula pe locuitorii orasului sa, din vară, cei care nu amestecă gunoaiele vor plăti mai puţin.
"Banul este cel care motivează pe toată lumea. Cu cât ar putea scădea tariful la gunoaie? Nu aş putea să dau o cifră exactă cu cât ar putea scădea", a spus Emil Benţan, directorul adjunct al Direcţiei Tehnice din Primăria Oradea.
"Probabil chiar la jumătate nu o să se poată ajunge, dar la 10-20% e posibil, sunt cheltuieli totuşi cu transportul", a declarat Ionel Ban, directorul firmei de salubritate din Oradea.
Reprezentanţii firmei de salubritate nu au incă o metoda de identificare a celor care respectă legea. Administraţia locală a trimis o adresă către Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare ca să aprobe tarifele diferenţiate.
"Calculând la Oradea undeva în jur de 100 de mii de tone se generează anual, cam 15 mii de tone ar trebui reciclate ca să atingem ţintele Uniunii", a spus Zoltan Pasztai, administratorul haldei de gunoi din Oradea.
Până în 2020, România este obligată să reducă cu 50% volumul de deşeuri menajere depozitate la gropile de gunoi, lucru realizabil doar prin colectarea selectivă a gunoaielor.