A fost a treia zi de foc în nord-vestul ţării, cu temperaturi care au ajuns şi la 38 de grade la umbră. Restricţiile pentru vehiculele de mare tonaj au fost menţinute pe drumurile naţionale, iar atmosfera în oraşele mari a fost greu de îndurat. În Oradea, refugii pentru trecători au fost containerele anticaniculă, la care au apelat peste 100 de persoane în ultima perioadă.
Un simplu termometru pus pe asfalt pe una dintre cele mai aglomerate străzi din Oradea arată cum de la un minut la altul temperatura urcă. Din această cauză în ultimele trei zile aproape 100 de persoane au fost nevoite să intre în containerele anticaniculă amenajate în oraş.
"Aşa ceva este foarte bun pentru că afară e foarte cald şi sunt mulţi ce nu rezistă la căldură", consideră un trecător.
"Având în vedere atenţionările meteo, sunt deschise cele 4 containere anticaniculă. Acestea vor rămâne amplasate până la finalul verii şi vor beneficia de asistenţă medicală de câte ori vor exista aceste atenţionări meteo de caniculă", a declarat Anca Grama, purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea.
Containerele anticaniculă sunt dotate cu aer condiționat, apă potabilă rece, scaun, pat și masă, iar o asistentă medicală asigură zilnic funcționarea lor între orele 10 şi 18.
"Li se acordă un pahar cu apă rece o temperatură cu 5 grade sub cea de afară şi li se ia tensiunea. Dacă sunt rău, se cheamă salvarea", spune Cristina Duca, asistentă medicală.
"În cursul zilei de azi inspectorii din cadrul departamentului pentru control în sănătate publică verifică aceste patru puncte de prim ajutor", a declarat Daniela Rahotă, directorul DSP Bihor.
Cele patru containere au fost amplasate în piaţa Cetate, Ioşia, Decebal şi pe Strada Republicii.
Reporter: Bogdan Costea
Operator: Florin Lucuţa
Editor web: Adrian Laboş