Zi de zi, tone de căramizi sau pietre se prăvălesc din zidurile Cetăţii Oradea.
"Putem aduna echivalentul a 3 autobasculate de 16 tone din jurul cetăţii. Nu s-a făcut nimic până în prezent datorită faptului că sursa de finaţare pentru asemenea lucrări este mai greu de identificat," spune Dumitru Noane, administratorul Cetăţii Oradea.
Ele pun în pericol viaţa celor care trec prin zonă. Cei care se plimbă prin parc spun că sunt mereu în alertă să nu fie loviţi. Zidurile cetății au fost reparte ultima dată în 1730.
"Admininistraţia imobiliară Oradea a întocmit în 2012 un proiect pentru consolidarea zidurilor de la Bastionul ciunt. Acest proiect a fost depus la Institutul Naţional al Patrimoniului de la Bucureşti spre finanţare, deoarece lucrările ce urmau a fi realizate sunt de 1 milion 200 de lei," precizează Tunde Benyovszki, directorul adjunct al Administraţiei Imobiliare Oradea.
Asta doar pentru o mică porţiune. Pentru refacerea intregrală a zidurilor cetăţii ar fi nevoie însă de aproape 20 de milioane de euro. Până atunci, specialiştii încearcă să găsească o soluţie rapidă de conservare a pereţilor degradaţi. Bugetul local nu are bani prevăzuţi pentru aceste reparaţii.
"Avem iniţiat un proiect la nivel de notă conceptuală urmând ca în perioada ce vine să accesăm fonduri pentru a reabilita integral escarpa exterioară şi zidurile," precizează Dumitru Sim, şeful serviciului de dezvoltare şI implementare a proiectelor.
Cetatea medievală din Oradea este cel mai vechi monument al oraşului. Ea a fost pentru prima dată atestată documentar în 1113, în urma cu exact 900 de ani.