Un obicei vechi de aproape 300 de ani este păstrat și astăzi cu sfințenie în Cavnic, județul Maramureș. Este vorba despre brondoși, tineri mascați care colindă pe străzi în preajma sărbătorilor de iarnă. Localnicii povestesc că originea acestor colindători este legată de invazia tătarilor din 1717, despre care se spune că au fost alungați din oraș cu ajutorul brondoșilor.
"An de an, în Cavnic, tradiția brondoșilor prinde viață, iar străzile orașului se animă de culoare, dar și de gălăgie", a transmis Izabela Jurasko, corespondent Digi24 Oradea.
Brondoșii poartă costume albe, opinci în picioare, măști din piele de oaie și clopote atârnate pe hamuri. Tradiţia lor a pornit de la întâmplare petrecută la 1717.
"Acum 300 de ani au alungat tătarii care au ajuns aici, la Cavnic. Ei alungă spiritele rele în preajma Crăciunului, iar cei care îi primesc în casă au noroc tot anul", spune Ioana Petruț, managerul Casei de Cultură din Cavnic.
De patru ani, Andrei e nelipsit de la parada brondoșilor. Are 15 ani şi e tare mândru că se numără printre neobişnuiţii colindători.
"Turiștii fac poze, sunt foarte fericiți, nu au mai văzut așa ceva. Oamenii de la noi sunt foarte încântați că respectăm încă tradiția."
Anul acesta, cel mai mic dintre brondoși, anul acesta, a fost Luca, un băieţel de nici 4 ani.
"- E prima dată când participi la această paradă?
- Da.
- Îmi prezinți un pic costumul tău?
- Da.
- Te rog.
- Cușmă, clopote și haine de moroșean."
Brondoșii vor putea fi întâlniți în fiecare seară, până de Anul Nou, pe străzile din Cavnic.
"Am și eu un costum de brondoș. Nu cred că există un localnic care să nu aibă sau să nu fi avut un costum de brondoși și, credeți-mă, toată lumea așteaptă această tradiție în fiecare an", spune Vladimir Petruț, primarul orașului Cavnic.
Pentru că anul viitor se vor împlini exact trei veacuri de la invazia tătarilor în zonă, autoritățile pregătesc, pentru luna februarie, un festival al brondoșilor.
Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa