200 de mii de lei nerambursabili pentru firmele tinere. Este oferta programului Start-Up Nation România, ale cărui detalii au fost prezentate marţi la Universitatea din Oradea. Programul va fi implementat în perioada 2017-2020, iar banii vor veni atât de la bugetul de stat, cât şi din fonduri europene. De ei vor beneficia atât firmele organizate sub formă de SRL, cât şi cooperaţiile înfiinţate în acest an.
Cei care vor să intre în programul Start-Up Nation vor putea accesa cel mult 200 de mii de lei dacă vor avea doi angajaţi. Pentru cei care cu un singur angajat, grantul va fi de 100 de mii de lei. Nu sunt acceptate contractele cu jumătate de normă, iar antreprenorii pot fi angajaţii propriilor companii. Locurile de muncă pe care le creează trebuie să fie menţinute pe o perioadă de până la 3 ani după implementarea proiectului.
Harry-Ilan Laufer, secretar de stat la Ministerul pentru Mediul de Afaceri: "Este un program care se va desfăşura până în anul 2020. Luând în calcul că erau 10 000 de firme cu minim doi angajaţi, însemna un impact direct de 20.000 de noi locuri de muncă."
În cadrul Start-Up Nation România pot beneficia de finanţare planurile de afaceri care vor respecta o serie de criterii de eligibilitate. Acestea vor fi evaluate şi vor primi un punctaj de maximum 100 de puncte în funcţie de tipul de afacere şi numărul de angajaţi. Cel mai bine sunt punctate afacerile în domeniul IT.
Harry-Ilan Laufer, secretar de stat la Ministerul pentru Mediul de Afaceri: "Mulţi dintre cei care vor aplica pentru acest program nu au o experienţă antreprenorială până în acest moment. Pentru foarte mulţi dintre ei va fi prima oară când vor deschide o societate comercială."
Candidaţii vor putea completa şi trimite planul de afacere şi online, pe un portal special creat pentru acest proiect.
La evenimentul de la Universitate au fost prezenţi secretari de stat, reprezentanţi ai Camerei de Comerţ şi Industrie Bihor, oameni de afaceri şi oficialităţi locale.
Reporter: Bianca Firezar
Operator: Florin Lucuţa