Majoriatea europenilor sunt invidiosi pe calitatea apelor termale din Bihor. Acestea sunt etalonul pentru stabilirea calitatii apelor termale in momentul realizarii clasamentelor. "Mi-a transmis cineva o poză în care cei Karlovy Vary spuneau că au una dintre cele mai bune ape termale din Europa, a doua după Băile Felix. Avem şansa să beneficiem de ape termominerale terapeutice, pe care le extragem de la aproximativ 200 de metri." afirma Dumitru Fekete, directorul unui complex hotelier de 4 stele.
În Europa, staţiunea Băile Felix e cunoscută pentru procedurile de tratament în apele termale. Conform analizelor facute de mai multe institute de cercetare din occident apa termominerale de la noi este potabilă. "Este una dintre cele mai bune ape de tratament antireumatic, pentru reumatism inflamator, degenerativ, sechele post traumatice, afecţiuni neurologice. Pe lângă cura externă, apa de Felix, deşi puţină lume ştie, este bună şi pentru cura internă, aşa numita crenoterapie." spune dr. Gheorghe Moraru, medic primar de recuperare medicală.
Poate că e greu de crezut, dar apa termominerală din aceste bazine e numai bună de băut. O spun analizele şi o spun şi specialiştii. Mai mult decât atât medicii o recomandă pentru consumul zilnic. Calitatea apei termale depinde direct de rocile prin care trec, pe care le dizovă. "Apele termale de aici să nu creadă cineva că se alimentează din precipitaţii sau depind de variaţiile de temperatură. Parcurgerea drumului din Pădurea Craiului, unde este zona de infiltraţie până în zona noastră, este în jur de 20-22 de mii de ani." sustine
prof.univ.dr. Nicolae Josan, profesor în cadrul Facultăţii de Geografie.
Apele din Bihor sunt cunoscute încă de pe vremea romanilor şi au fost atestate pentru prima dată la începutul secolului XIII.