Semnale luminoase şi acustice ale ambulanţelor nu au nicio valoare pe drumul naţional 76. Din cauza stării proaste a drumului, dar şi a lucrărilor care nu se mai încheie, medicii trebuie să depăşească mai întâi nenumăratele obstacole de pe şosea.
"Sunt câteva zone în care între şanţul creat de lucrări şi laterala opusă a drumului nu încape decât un autoturism. Chiar dacă oamenii ne-ar lăsa să trecem, este practic imposibil", susţine dr. Hadrian Borcea, coordonatorul SMURD Bihor.
"Distanţele sunt lungi între semafoare; neavând spaţii de retragere riscul e destul de mare al ambulanţei şi pacientului. Este un risc enorm în manevrele pe care le faci în evitarea gropilor din şantier", consideră Gheorghe Chiş, angajat al Ambulanţei Bihor.
Obligaţi de gropi şi denivelări să circule cu viteză redusă, salvatorii spun că timpul de intervenţie la un caz pe DN 76 s-a dublat.
"Întârziem foarte mult la solicitări pentru că drumul este impracticabil: nu putem să forţăm la semafoare, viteză nu putem avea să depăşim chiar dacă avem sirenă şi girofar", spune dr. Nicolae Venter, medic în cadrul Ambulanţei Bihor.
Dr. Hadrian Borcea, coordonatorul SMURD Bihor: "Când avem pacient reducem viteza chiar mai mult decât atunci când ne deplasăm spre locul intervenţiei. Un drum Oradea-Beiuş durează o oră şi 20 chiar o oră şi jumătate. Înainte de a începe lucrările, timpul necesar era undeva la 35-40 de minute."
Această situaţie poate pune în pericol viaţa pacienţilor, susţine doctorul Nicolae Venter: "Sunt situaţii cu stop cardio respirator, atunci se ajunge foarte greu la drumul care este. Şi timpul e foarte preţios pentru noi."
Lucrările la drumul naţional 76 au început în 2008, dar nici acum nu au fost finalizate. Şoseaua estre considerată cea mai proastă din judeţ.
Reporter: Bogdan Costea
Operator: Constantin Gheorghiţă
Editor web: Adrian Laboş