"Nu-i nici o problemă! Vacile sunt vaccinate! Aici e carnetul! " ne lamureste o femeie care a venit la Oradea de la mai bine de 30 de kilometri, ca să vândă laptele de la vacile din gospodărie. Te îmbie să cumperi şi te asigură că produsul ţinut într-un flacon nu a cunoscut atingerea aflatoxinei de care se tot vorbeşte. La fel ca ea sunt zeci de persoane care vân zilnic lactate la colţ de stradă, în Oradea. Spun că de când cu scandalul laptelui infestat cu aflatoxinp au din ce în ce mai mulţi clienţi. "Uite doar a fost plină plasa şi e gata. Am abonaţi la care le duc acasă" explica aceeaşi doamnă.
"-De unde cumpăraţi laptele?
-De la tară !
- De ce?
- E mai bun!"
"-Aţi avea incredere intr-o persoană care vine cu lapte de la tară?
- Da cumpăr dacă o cunosc. Cumpăr de la colţ dacă ştiu de unde vine" răspund unii orădeni atunci cand sunt întrebati.
Adela Baziliu, consilier superior la Comisariatul pentru Protecţia Consumatorului Bihor crede: "Cel care optează pentru asta se expune unor riscuri foarte mari. Legat de lapte, nu are originea cunoscută, nu se ştie dacă animalul a fost bolnav, nu se cunosc condiţiile in care a fost păstrat laptele." În timp ce vânzătorii de pe stradă prosperă, fermierii se plâng că veştile privind aflatoxina le-au speriat clienţii. Afacerile cu lapte la dozator au scăzut cu cel puţin 10%.
Florin Beteg, managerul unei ferme de vaci din Bihor spune: "Impactul a fost la nivel emoţional, clienţii când veneau la dozator întrebau dacă totul e in regulă." Conducerea Direcţiei sanitar veterinare Bihor a refuzat orice fel de comentariu pe tema laptelui dar specialiştii au verificat zilele acestea au verificat distribuitoarele de lapte şi au constatat că ele respectă toate normele şi laptele este propriu consumului. Ca să elimine orice suspiciune, unii fermieri au tratat hrana animalelor cu inhibitori de toxine. Măsura a dus la creşterea preţului laptelui cu până la un leu şi 50 de bani.