Un oficial de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat marţi că există riscul ca virusul gripei aviare H5N1 să se răspândească la vacile din afara Statelor Unite prin intermediul păsărilor migratoare.
Oficialii americani încearcă să verifice siguranţa laptelui şi a cărnii după ce, de la sfârşitul lunii martie, au confirmat prezenţa virusului H5N1 în 34 de turme de vaci de lapte din nouă state americane şi la o persoană din Texas.
„Având în vedere că virusul este transportat în întreaga lume de păsările migratoare, există cu siguranţă riscul ca vacile din alte ţări să fie infectate”, a declarat Wenqing Zhang, directoarea Programului global de luptă împotriva gripei din cadrul OMS, într-o conferinţă de presă organizată la Geneva.
Ea a reiterat că agenţia din structura ONU consideră că riscul general pentru sănătatea publică pe care îl reprezintă acest virus este scăzut, dar a îndemnat la vigilenţă.
Rugată de jurnalişti să evalueze transparenţa Statelor Unite în ceea ce priveşte epidemia de până acum, Wenqing Zhang a declarat că OMS a primit actualizări regulate şi a lăudat decizia autorităţilor americane de a împărtăşi cu restul lumii secvenţa genetică a virusului încă de la apariţia primelor cazuri.
„Cred că colaborarea cu CDC (Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor din Statele Unite) şi informaţiile pe care le-am primit până acum ne permit să monitorizăm situaţia şi să actualizăm măsurile de pregătire”, a adăugat reprezentanta OMS.
„Faptul că infecţia a fost detectată, că am fost informaţi despre un caz individual undeva într-o fermă, arată că supravegherea funcţionează”, a adăugat purtătorul de cuvânt al OMS, Christian Lindmeier, citat de AFP.
Cazurile la oameni, foarte rare
Wenqing Zhang a confirmat concluziile autorităţilor americane, care consideră că laptele vândut în magazine este „sigur” şi că pasteurizarea distruge într-adevăr virusul prezent în lapte.
Un focar de gripă aviară se răspândeşte de câteva săptămâni în efectivele de vaci de lapte din Statele Unite, singura ţară afectată până în prezent. O persoană care lucrează la o fermă de lactate a fost infectată, dar a prezentat doar simptome uşoare.
Experţii sunt îngrijoraţi de numărul tot mai mare de mamifere infectate cu această boală, chiar dacă cazurile la oameni rămân foarte rare.
În prezent, nu există dovezi de transmitere de la om la om, dar oamenii de ştiinţă se tem că o circulaţie intensă ar putea facilita mutaţia virusului, permiţând trecerea acestuia de la un om la altul.
Pentru moment, se crede că infecţia iniţială a venit de la păsări, dar autorităţile sanitare din Statele Unite încă încearcă să stabilească dacă a existat sau nu o transmitere de la o vacă la altă vacă.
Citește și: Primul caz de morsă care moare din cauza gripei aviare a fost înregistrat în Arctica
Editor : B.P.