Protestatarii sunt nemulțumiți că autoritățile aprobă acțiunile în forță ale jandarmilor. Ei au venit la Judecătoria din Vaslui pentru a cere ridicarea ordinului prin care zona Pungești este declarată zonă de risc.
Avocatul angajat de activiștii de mediu a depus mai multe cereri prin care solicită ca jandarmii să părăsească comuna, iar circulația să nu mai fie restricționată.
În acest moment, în Pungești sunt peste 100 de jandarmi care patrulează în zona unde va fi montată prima sondă de explorare a gazelor de șist.
De mai bine de o săptămână, comuna Pungești a devenit cea mai păzită localitate din România. Zeci de echipaje de jandarmi și polițiști patrulează pe străzi și prin păduri, pentru a menține ordinea publică.
„Sunt oameni acolo care nu au văzut mai mult de cinci jandarmi decât la televizor. Sunt jandarmi din 50 în 50 de metri, câte 3 la 3. La început erau mult mai mulți. Erau câte doi la fiecare poartă,” spune un protestatar.
„Este o zonă restrictivă, o zonă conflictivă, câmp infracțional. Nu cred că acești oameni sunt infractori, atât timp cât nu încearcă altceva decât să-și apere pământul, să-și apere apa, să-și apere valorile culturale ale satului românesc,” este de părere un vasluian.
„Am constatat prin executor judecătoresc că îngrădesc dreptul la liberă circulație și dreptul proprietarilor asupra proprietății. Nu se poate ajunge în acea zonă,” spun Simona Niculescu, reclamant.
Militanții pentru mediu au cerut, prin ordonanță președințială, ca jandarmii să plece din comuna Pungești. Oana Iovu, avocat, spune ce scrie în solicitare: „Să înceteze măsurile de îngrădire a dreptului la liberă circulație și a dreptului de proprietate pe terenul comunei Pungești, pentru că acesta este abuzul, încălcarea articolului 25 din Constituția României și din directivele Consiliului Europei.”
Jandarmii au primit ordin să verifice fiecare mașină și să legitimeze persoanele care tranzitează comuna Pungești.