Anul acesta se înregistrează la Iași cel mai mare număr de absolvenți ai şcolii postliceale: 500, cu aproape 100 mai mulți față de anii precendenți. Sunt inclusiv tineri care au terminat o facultate, dar care au ales să facă studii sanitare tocmai pentru a munci în afară.
Mihaela Anton a făcut Facultatea de Biologie şi lucrează deja într-un laborator de analize medicale. A decis să-şi completeze studiile pentru a-i fi mai uşor să-şi găsească loc de muncă în străinătate. Ea ştie deja unde va merge: în Germania. Motivul - condiții mai bune de muncă și o salarizare decentă.
Şefa de promoţie Daniela Răileanu a absolvit şcoala postliceală cu media 9.93, iar după 3 ani în care a muncit pentru rezultatele excepţionale are un loc de muncă asigurat în sistemul medical românesc. Salariul de aici îi va asigura un trai la limita supravieţuirii, mai ales că are şi copii. În România salariul unei asistente debutante este de 150 de Euro, în timp ce în Belgia, Franța sau Germania câștigul este de cel puţin 1500 de euro.
40 la sută dintre absolvente vor să plece peste hotare
Profesorii Școlii Postliceale Sanitare Ghica Vodă din Iași spun că, din datele pe care le au, aproape 40% dintre absolventele de anul acesta și-au căutat deja un loc de muncă în state ale Uniunii Europene si intenţionează să plece. Asta în condiţiile în care, în fiecare an, şcolarizarea a o treime dintre absolvenţi este plătită de stat. O pierdere enormă pentru România.
Şcoala postliceală sanitară din Iaşi pune şi anul acesta la dispoziţie 120 de locuri bugetate pentru asistenţi medicali generalişti, şi alte 300 de locuri cu taxă. Admiterea se face prin concurs, pe data de 5 august.