La Serviciul Județean de Ambulanță Iași și-au dat demisia numai anul trecut 21 de angajați, majoritatea asistenți și ambulanțieri. Cei mai multi au plecat din cauza salariilor mici.
„Uzura, stresul în care lucrăm, este deosebit de mare și de multe ori acele așa-zise sporuri compensatorii de care beneficiem nu sunt nici pe de parte îndestulătoare,” a spus Radu Calistru, director medical al Serviciului Județean de Ambulanță Iași.
Numărul redus de angajați îi afectează în primul rând pe bolnavi care sunt nevoiți să aștepte mai mult timp sosirea unei ambulanțe. De suferit au însă și medicii, asistenții și ambulanțierii care au rămas în sistem.
Simona Ivașcu, medic la Serviciul Județean de Ambulanță Iași: “Este greu, volumul de muncă este mare, personalul este puțin. Acum, în acest moment, vedeți cum sunt condițiile meteo, se circulă greu, timpul de ajungere la solicitări este mare și atunci, pentru a rezolva o solicitare, necesită mai mult timp.”
“În condițiile aceste deosebite, durata în care se rezolvă o solicitare normală se dublează sau chiar se triplează. Nu-i totuna să lucrezi într-un spital, într-un cabinet medical sau în altă unitate sanitară, cu problemele ei specifice, și alta e să lucrezi în teren,” a mai spus Radu Calistru, director medical al Serviciului Județean de Ambulanță Iași.
Lucrurile stau si mai rau in comparatie cu slujbele din strainate. O spune un medic care a lucrat in Anglia, dar care s-a decis sa revina la Iași de dragul familiei
Nicolae Puha, medic la Serviciul Județean de Ambulanță Iași: “Acolo este cumva mult mai bine structurat totul, există o structură și la noi, dar există foarte mulți pacienți comparativ cu numărul de oameni care trebuie să îi examineze.”
Ca să poată funcționa în condiții normale, Serviciul de Ambulanță Județean Iași ar avea nevoie de încă 64 de salariați. Anul trecut nu s-au făcut nici un fel de angajări pentru că nimeni nu s-a arătat interesat de posturile disponibile. Potentialii candidati au fost descurati de salariile angajatilor de la Salvare cuprinse intre 1.500 și 4000 de lei, brut.