Cu multă răbdare și imaginație, Viorica Prodan, un fost desenator tehnic, a început să împletească huse pentru căni. Încântată de ceea ce pot face mâinile ei, a tricotat, în scurt timp, zeci de modele.
"Avem materie primă, doar completăm ce mai trebuie, cu unele culori eventual, dar majoritatea firelor le avem din cele pe care nu le mai purtam, plus de la mama," spune Viorica Prodan.
Fiecare husă este specială în felul ei, însă toate combinaţiile de culori te trimit cu gândul la căldura pe care toți o caută atunci când vor să se ascundă de frigul iernii. În plus, hăinuțele pentru căni au și o latură practică. Datorită lânii groase din care sunt făcute, mâinile îți sunt protejate indiferent de cât de fierbinte ar fi cafeaua pe care o torni în ceașcă.
Dacă la prima vedere, creaţiile Vioricăi par uşor de realizat, în realitate lucrurile nu stau deloc aşa.
"Asta e în spirit de Moş Crăciun, hăinuţe de Moş Crăciun. La această hainuță mi-a venit un pic mai greu la început, eu am făcut-o de la a la z, e baza, apoi vine cu un croșet pe margine care e alb și mânecuțele le fac separat apoi le cos pe dos," prezintă Viorica Prodan una dintre hainele de sărbătoare.
Baza este însă bunica. Mândră de anii de experiență pe care îi are în spate, Maria Anton poate da oricând lecții celor care vor să înveţe tainele tricotatului. În plus, se bucură că are o nouă ocupaţie: "La 85 de ani pot să stau eu degeaba să mă uit cum lucrează cei tineri? Este o activitate și trece timpul mai ușor pentru un bătrân și mai ales când fac ceva mai nou decât ce-am făcut noi odată."
Viorica e convinsă că dorința de a face ceva diferit și talentul sunt singurele lucruri de care ai nevoie când vrei să-ți pui în practică pasiunea. Planurile ei nu se operesc aici. După sărbătorile de iarnă va face huse pentru căni personalizate în funcție de fiecare anotimp. Prețul unei astfel de creaţii este între 15 și 25 de lei.