Laptele si brânzeturile ar putea deveni produse de lux
Data publicării:
Maria Matei este din comuna Lungani şi vine la piaţă de două ori pe săptămână cu câte 25 de litri de lapte pe care-l vinde cu 2,5 de lei litrul. Pentru că noile norme implică o cheltuială mare, femeia spune că nu are de ales și va trebui să renunţe la mica sa afacere.
„E foarte greu. Eu, soţul fără pensie, cu ce să trăim?! Să dăm noi atâţia bani acolo şi să ajungem să vindem un pic de lapte. - Şi atunci cum o să vă descurcaţi? - Le vindem. Dar nu ştiu cum voi trăi eu pe parcurs. - Adică renunţaţi? - Renunţ la o singură vacă şi am să trăiesc ca să mă hrănesc de la ea,” spune descumpănită femeia.
La fel ca ea, și alţi comercianţi spun că sunt în impas. Pentru că nu pot să scumpească laptele, caută alte soluţii.
„Nu mai venim. Ne vindem vacile. Ori găsim locuri şi ne ducem unde ne ştiu persoanele care vin pentru că ne ştiu şi asta este. Altfel nu avem cum să ne descurcăm,” spune un fermier.
Pe de altă parte, clienţii recunosc că nu vor mai cumpăra dacă preţurile se vor majora. Iar fără certificatul care atestă analiza lunară cerută de Uniunea Europeană, fermierii nu-și vor mai putea vine marfa în pieţele agroalimentare.