Istoria conacului Polizu se întinde pe aproape 150 de ani, dar mai bine de o jumătate de secol, comuniștii au făcut tot posibilul ca această bijuterie arhitecturală să ajungă o ruină.
„Trei zile și trei nopți în curtea interioară a conacului a ars biblioteca familiei. Au fost furate mobilele, au fost transformate camerele fie în dormitoare, fie în grajduri. Când am venit aici în câteva camere erau animale”, a spus Constantin Ștefănucă, administratorul conacului Polizu.
În 1946, conacul a fost confiscat și transformat în CAP. Abia în 2005, imobilul a fost revendicat de singura moștenitoare a boierului Ghica, Ioana Rișcuția. Femeia i-a propus lui Constantin Ștefănucă, inginer silvic din zonă, să se implice în refacerea conacului. Omul a fost reticent iniţial, dar fiica lui, absolventă de Turism, l-a convins că această bucăţică din istoria Moldovei merită să renască.
“Inspirația sau încrederea de a porni acest concept a venit din afară, pentru că în străinătate e foarte utilizat și e un concept apreciat de a folosi case vechi sau castele în turism. Și atunci ne-am gândit că dacă avem tot ce ne trebuie, domeniul, oamenii, pasiunea și curajul, merită să facem asta”, a spus Silvia Ștefănucă, fiica administratorului conacului Polizu.
Aşa a început un proces de restaurare extrem de migălos, care a durat mai bine de cinci ani.
„Imaginați-vă că tot ce vedeți dumneavoastră acum a fost acoperit cu zeci de straturi de vopsea de-a lungul timpului și am decapat cu penseta fiecare bucățică de vopsea să aducem istoria exact cum a fost. Dacă ați vedea cum am adus această canapea, v-ați cruci. Am muncit aproape două luni să-i redăm stofei cât de cât un aspect care să semene cu cel initial”, a spus Constantin Ștefănucă, administratorul conacului Polizu.
Toată această muncă este acum răsplătită. În fiecare an, mii de turişti din ţară şi străinătate vin la conacul Polizu pentru o veritabilă călătorie în timp.
„Mi-a plăcut cum a fost restaurat conacul, că am văzut poze before și after și mi-a plăcut foarte mult interiorul. Chiar deja mă imaginam cu rochia mea vintage că o să am niște poze foarte frumoase şi în interior, şi afară”, a spus o turistă.
Pentru cei care vor să se bucure pe deplin de traiul tihnit de la conac, grădina este locul ideal pentru relaxare. Poți chiar să te și rătăcești pe aleile înconjurate cu verdeață, mai ales că domeniul se întinde pe o suprafață de 30 de hectare.