Pe parcursul a trei zile, 22 de personalităţi marcante din domeniul ortodonţiei din Franţa, Belgia, Elveţia, Italia, Grecia sau SUA îşi împărtăşesc cunoştinţele celor peste 200 de participanţi la congres.
"Este extrem de important pentru că fiecare îşi prezintă conceptele despre cum ar trebui să fie ortodonţia şi despre educarea rezidenţilor, practicanţilor din România, astfel încât toată lumea să progreseze şi să vegheze asupra sănătăţii pacienţilor lor," a explicat prof. dr. Ravindra Nanda, specialist ortodont din SUA.
"Toţi care vor să facă ortodonţie, vor să facă dinţii drepţi. Asta este esteticul. Deci, în general, esteticul nu este bazat numai pe frumuseţe, este bazat şi pe ocluzia dentarăm," a adăugat prof.univ. dr. Oleg Solomon, şef catedră Stomatologie Ortopedică din Republica Moldova.
Evenimentul cuprinde două secţiuni pentru asistenţi medicali şi tehnicieni dentari. Prezent la Congresul Internaţional, aflat la cea de-a VI-a ediţie, este şi părintele stomatologiei infantile, profesorul Mircea Rusu.
Prof. univ. dr. Mircea Rusu, întemeietorul stomatologiei infantile: "Acum cinci decenii, s-a înfiinţat la Iaşi această clinică de ortodonţie. Au fost multe greutăţi, multe neajunsuri. În cele din urmă s-a ajuns să avem o clinică."
"Această specialitate pe care noi o reprezentăm, adică specialitatea de ortodonţie, are un număr suficient de mic, deocamdată de specialişti, dar în următorii ani sperăm ca numărul nostru să se mărească. Deci suntem în jur de 300 - 400 în toată ţara de specialişti în ortodonţie," a spus prof. univ. dr. Irina Zetu, preşedintele Congresului Internaţional Ortodonţie.
Medicii spun că vârsta cea mai potrivită pentru intervenţiile de corectare a pozițiilor greşite ale dinților este până la 18 ani, însă, în ultima perioadă, au avut şi pacienţi cu vârste de peste 50 de ani interesaţi să-şi îndrepte dantura. În România, un aparat dentar costă între o sută şi cinci mii de euro.