IAŞI. Factura la electricitate a unei asociaţii de proprietari, anulată de judecători
Data publicării:
În anul 2008, reprezentanţii locatarilor unui bloc nou cu 50 de apartamente din centrul oraşului au semnat contractul cu furnizorul de energie electrică. În acel moment oamenii şi-au estimat consumul pe care aveau să-l realizeze în fiecare lună şi l-au comunicat companiei de electricitate. După şase luni însă, furnizorul de energie avea conform contractului obligaţia de a citi contoarul şi de a emite prima factură de regularizare. Lucru care nu s-a întâmplat, spun locatarii.
Timp de mai bine de trei ani oamenii au plătit facturi de 300 - 400 de lei. Abia în mai 2012 a ajuns prima factură de regularizare iar aceasta avea o valoarea de 22 de lei.
"După un an de zile emit o a doua factură de regularizare în cuantum de cinci sute de milioane vechi adică de 50 de mii de lei noi pentru o perioadă de 72 de zile. Adică eu am în 36 de luni un consum de 14 mii de kw iar apoi în 72 de zile am un consum de 115.874 de kw," a explicat Claudia Tun, avocata asociaţiei de proprietari.
Cele 50 de familii care ar fi trebuit să achite câte o mie de lei fiecare au dat compania de electricitate în judecată, iar magistraţii le-au dat câştig de cauză. "Am fost revoltaţi. Atâta timp cât în celelalte luni anterioare ne veneau facturi foarte mici pentru energia electrică, în momentul în care ne-a venit o factură atât de mare ne-am întrebat ce s-a întâmplat. E clar că era ceva în neregulă. Instanţele de judecată au stabilit faptul că acea factură a fost calculată greşit," a spus Ciprian Cuzup, locatar.
Astfel magistraţii au hotărât să anuleze factura iar cei 50 de proprietari de apartamente să fie scutiţi de plată. Reprezentanţii companiei de electricitate refuză să facă orice comentariu până la momentul în care vor primi motivarea instanţei de judecată.