Doar 20 de fermieri din întreg judeţul au arătat interes pentru întâlnirea organizată de autorităţile locale. Aceştia au avut ocazia de a expune problemele cu care se confruntă agricultura din judeţ. Principala nemultumire a fermierilor care ar vrea să-şi vânda marfa este lipsa spaţiilor din pieţe.
Petrea Tirel, preşedinte asociaţie fermieri Prisăcani: ”Toate mesele cu diferiţi cetăţeni, care zis aşa, angajaţi legal sau ilegal desfac mărfuri iar cetăţeanul nostru, micul fermieri sau chiar producător agricol, persoana fizică din diferite localităţi nu numai Prisăcani nu mai găsesc loc pentru desfacerea produselor.”
La Iași, laptele este aruncat la canal
Lipsa unităţilor de colectare şi prelucrare a laptelui este o altă problemă a celor care au investit în zootehnie. Fermierii spun ca sunt nevoiţi să arunce, zilnic, zeci de litri de lapte pentru că nu există unităţi de colectare şi nu au cui să-l vândă. In plus, si prelucrarea carnii este dificila
Mihai Bubuţanu, preşedinte asociaţie fermieri Andrieşeni: ”Un mini-abator nu este şi dacă s-ar face şi un abator, deci automat-desfacere şi procesare. Nu să zicem, salamul, îl tai şi îl aduci să îl vinzi pe piaţă şi se fac şi grupuri de producători.”
Cristian Adomniței: ”fermierii ieșeni nu sunt competititvi”
Preşedintele Consiliului Judeţean, Cristian Adomniţei, nu a fost impresionat de plângerile agricultorilor. Acesta este de părere că s-a ajuns în situaţia asta deoarece ieşenii nu ştiu să fie competitivi şi nu profită de oportunităţile care li se oferă pentru a-şi promova produsele. Cristian Adomniţei a venit şi cu un exemplu: ”Cum a ieşit Agralim-ul din acest an şi Festivalul Naturii. Dacă nu aş fi văzut şi la alţii cum se întâmplă, poate că aş fi fost mulţumit cu ceea ce avem. Să ştiţi că nu mă mulţumeşte deloc, poate pe unii da, dar pe mine, nu.”
Pentru a promova produsele autohtone, Consiliul Judeţean va construi un parc agroindustrial la Leţcani în valoare de 4,3 milioane de euro.