Corespondenţa privată a aristocraţiei anilor 1900, expusă la Muzeul Unirii

Data publicării:
EXPO SCRISORI MUZEUL UNIRII

Parfumul scrisorilor de altădată este expoziția pe care a deschis-o Muzeul Unirii din Iași pentru a le arăta tinerilor maniera în care aristocrația vremii comunica acum un secol, de la chestiuni importante din viața politică, până la aspecte din viața personală. "Sunt cu scrisori care vin cu detaliu. Vin cu detaliu cum merg la bal, cu ce se îmbracă, pe cine invită, ce vor purta, ce se va servi la bal, ce se va servi la anumite serate," spune Aurica Ichim, director al Muzeului Unirii Iași.

"Predilecte şi foarte interesante sunt scrisorile în care femeile corespondau vorbind despre chestiunile politice, culisele unor evenimete sau unor decizii ale soţilor care s-au dovedit importante pentru istoria noastră," a adăugat Ina Chirilă, arhivist la Arhivele Statului din Iaşi.

Sunt scrisori pe care și le adresau reciproc regi, regine, scriitori și pe care acum oricine le poate vedea în premieră.

Anticarul Dumitru Grumăzescu, spre exemplu, a oferit pentru expunere un pachet de scrisori ce cuprinde corespondenţa de la primul bilet între scriitorul Minulescu şi cea care avea să-i devină muză. Anticarul redă un paragraf: "O dată, Roze, plecând de la el, unde se întâlneau ei, a uitat aceste spelci, agrafe cu care îşi prindea cocul. Şi le pune în hârtie şi-i scrie Minulescu: Dragă Coccinelle, iată ce-ai uitat pe canapeaua, canapeaua mea şi-a ta..."

"Astăzi, este mult mai rapid, mult mai frugal, lipsit de eleganţă, lipsit de stil şi cred că o reîntoarcere la acele timpuri în care bunacuviinţă şi decenţa şi rafinamentul câteodată stilistic care înconjurau dorinţa noastră de a fi în dialog cu ceilalţi poate că ar merita a fi refăcute," consideră Florin Cîntic, directorul Arhivelor Naționale Iași.

Din scrisori aflăm, astfel, adevărata personalitate a expeditorilor. "Elena Cuza a fost zugrăvită ca o femeie rigidă, mai mult cu caracter mai bărbătesc, ori nu este aşa. Din scrisorile ei vedem că era o fire erudită, care citea foarte mult, care era pusă la curent cu tot ce apărea, dar o găsim şi pe acea doamnă crescută de mama sa într-un anume fel, pe o anumită etichetă," a adăugat Aurica Ichim, director al Muzeului Unirii Iași.

Astăzi, puțini sunt cei care mai scriu apropiaților. O statistică realizată la finalul anului 2012 arată că doar 20% din corespondenţa distribuită de Poşta Română a fost trimisă de persoane fizice.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce conține de fapt laptele vândut în Lid, Kaufland și alte supermaketuri din România. Detaliile de pe...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
Orașul în care nu ai voie să mori. E interzis prin lege
Newsweek
O nouă creștere de pensie imediat după sărbători. Care vor fi noile venituri ale pensionarilor?
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Scarlett Johansson nu-și dorește ca fiica sa să afle acest lucru despre ea: „Mi-e atât de rușine”
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...