Clienţii care au luat credite în franci elveţieni deschid împotriva băncile şi procese penale nu doar civile, pe motiv că au fost înşelaţi. Familia Maftei a împrumutat aproape 57.000 de franci elvețieni în 2007, pentru a achita alte credite contractate de-a lungul anilor. Cei doi soți, ambii bugetari, au început să aibă probleme financiare în 2010, atunci când li s-au tăiat salariile cu 25 la sută și nu și-au mai putut achita ratele la timp. Au fost executați silit și au rămas fără apartament.
“A trebuit să îmi iau bagajele și să plec. - Cât aveți acum de achitat la bancă? - Am mai mult decât am luat. Eu am făcut împrumut de 56.600 de franci elvețieni și acum m-am trezit cu 60 și ceva de mii de franci elvețieni,” povesteşte Constantin Maftei.
Cei doi soți și fiii lor s-au mutat cu chirie, într-un spațiu de 20 de metri pătrați. Oamenii au în continuare popriri pe salariu și se plâng că abia reușesc să trăiască de la o zi la alta.
“Trăim să supraviețuim, practic, cu 2 copii, școală, totul a scăzut, luăm mâncare pe datorie, ca să o plătim la salariu, amânăm alte plăți ca să putem achita de unde am luat mâncarea, că altfel nu putem lua,” spune şi Mirela Maftei.
Membrii familiei îşi caută acum dreptatea în instanţă şi au depus plângere penală împotriva unității bancare, alături de alți 14 clienți.
“Înșelăciune, în sensul că par a exista unele suspiciuni că la momentul semnării convenției banca avea cunoștință despre faptul că va urma o evoluție, o creștere semnificativă a creșterii francului, nu la modul că mâine va fi atât, poimâine atât, dar cu aproximație, pe o anumită perioadă se așteptau la creșterea asta,” a explicat Emanuil Țibrea, avocat.
Plângerea penală pentru înșelăciune formulată împotriva băncii este anchetată de procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași.