La doi ani și jumătate, Lucas știe să numere în limba engleză, până la zece. A învățat în numai două zile, după ce s-a jucat cu telefoanele părinților. Mai nou și desenele animate dar și videoclipurile preferate sunt vizionate pe smartphone sau pe laptop. Părinții au observat că băiatul este mai atras de telefon decât de o carte de colorat.
„I-am cumpărat foarte multe jucării, trenulețe, mașinuțe, tot felul de cărți, se joacă cu ele, se plictisește imediat, dar cu telefonul dacă s-ar putea de dimineața până seara, până se descarcă instantaneu,” povestește tatăl lui Lucas.
„Am considerat că sunt educative, niciodată nu-l las să plece cu el din cameră dacă nu sunt eu prezentă sau soțtul meu pentru că e posibil să intre pe unele site-uri deși știe să intre pe youtobe e posibil să nimerească la ceva ce nu este educativ pentru el și la vârsta lui nu ar trebui să vadă,” a precizat mama.
Un studiu efectuat recent de cercetătorii americani arată că doi din cinci copii sub doi ani s-au jucat cu un smartphone sau cu o tabletă, cel puțin o dată.
Studiul, efectuat de organizația Common Sense Media arată că:
- 38% din copiii care nu au împlinit nici măcar doi ani și nici nu știu să vorbească au avut acces la gadgeturi inteligente;
- în 2011 procentul era de 10%.
- până la 8 ani, 72% dintre copii s-au jucat pe un smartphone sau o tabletă.
Aceste cifre îi îngrijorează pe specialiști care spun că cei mici vor deveni adulți sedentari.
„Deprinderile modului de viață la copii se formează chiar din primii ani de viață și recomandăm ca aceste deprinderi de viață să fie preponderent spre mișcare, aer liber, soare, aer, apă,” a atenționat Aurelia Țaga, director medical Spitalul Judetean de Urgență Bacău.
„Părinții nu mai au timp ca acum 20, 30 de ani când seara citeau împreună cu copiii, o carte de povești frumos ilustrată,” a spus Dana Grosu, bibliotecar școlar.
Pentru a nu pune în pericol sănătatea copiilor, specialiștii recomandă părinților să nu-și lase copiii să se joace mai mult de o oră pe zi cu aceste aparate.