Copiii rămaşi acasă în grija rudelor pentru că părinţii pleacă la muncă în străinătate au nevoie de sprijin. Petronel Vezeteu este în clasa a opta, iar de un an şi jumătate ambii părinţii sunt plecaţi în străinătate - mama în Italia, iar tatăl în Cehia. El şi fratele său sunt lăsaţi în grija mătuşii. Deşi vorbeşte zilnic cu părinţii la telefon sau pe internet, Petronel povesteşte că i-a fost greu fără ei aproape.
"Îmi este dor de ei, mai ales în acele momente când ai nevoie de ei. La cursul festiv cred că o să le simt lipsa şi când o să am premierea la şcoală. Visul meu ar fi să fim şi noi la casa noastră şi să ne luăm tot la fel o casă şi să fim o familie," spune adolescentul.
Rudele spun că au făcut tot posibilul pentru a-i integra în familie: "Greu, ușor, trebuie să îi acceptăm și să îi educăm și să îi creștem. Ce să faci, trebuie să le întinzi o mână de ajutor. Avem grijă de ei. S-au integrat puțin mai greu, dar acum merge bine și cu școala și înțeleg, ajută la problemele casei. Nici într-un fel nu poate fi înlocuită mama. Mama rămâne mama lor."
Un alt copil care trece printr-o situaţie similară este şi Andrei Băluţă. Mama lui este plecată în Sicilia de 5 ani. Este în grija tatălui pe care îl ajută să construiască casa mult visată şi pentru care mama le trimite bani.
"Mi-a fost foarte greu, fiind ea pleacată şi stăm numai cu tata. Fără ea e greu. Mai ales că am avut banchetul acum o săptămână şi cursul festiv. Fără ea... - Ai fi vrut să fie acasă? - Da," spune copilul.
"Eu vin seara, le fac de mâncare când nu sunt la muncă. Noi cam la două zile ne sunăm. Şi ea plânge prin telefon, dar ce să facem, asta e viața. El doarme cu mine, ăla mare doarme singur," povesteşte tatăl.
Pentru că studiile au arătat că elevii care au părinţii plecaţi sunt predispuşi la abandon şcolar, profesorii au venit în sprijinul lor.
Simona Stupcanu, profesor coordonator: "Aproximativ 10 la sută din numărul elevilor au părinţii plecaţi în străinătate, unul sau chiar ambii părinţi. Copiii, majoritatea, au rezultate destul de bune, fiind implicaţi într-un proiect de after school, proiect finanţat din fonduri structurale, fonduri europene, care s-a încheiat anul trecut, în 20 mai."
Pentru a-i ajuta, organizaţia Salvaţi Copiii desfăşoară un proiect în valoare de 1,3 milioane de euro prin care dezvoltă 16 programe de suport psihologic în Bucureşti şi alte 13 în judeţele din ţară.