"Se montează şi se demontează uşor. E un manşon metalic, ca şi cum ar fi un buchet de flori. Ceva de genul" spune angajatul primăriei.
Un angajat al Societăţii de Salubritate a venit miercuri dimineaţă în parcul „Mihai Eminescu" cu o sarcină extrem de importantă. Să monteze mâna muzei poetului.
Învelită în flori şi legată cu sârmă, statuia este acum întreagă şi pregătită de festivităţi. Pe 15 ianuarie se celebrează ziua poetului Mihai Eminescu. Cei care au trecut prin parc şi au văzut scena au rămas uimiţi.
"Să fie păzită. După cum s-a făcut aici paza asta contractuală, bodyguarzi ce sunt, s-o păzească" spune un trecător.
"Nu cred că e aşa bună soluţia. Aici trebuia statuia originală închisă într-un spaţiu de sticlă. Sau găseau ei o metodă ultramodernă" declară alt gălăţean.
Mâna muzei lui Eminescu a fost furată de peste 20 de ori în ultimii 15 ani. De fiecare s-a întâmplat în preajma zilei de 15 ianuarie, de ziua poetului.
Culmea, niciodată nu a fost prins hoţul. Nici măcar artistul plastic Gheorghe Andreescu, cel care a făcut zecile de replici de-a lungul timpului, nu vede cu ochi buni soluţia găsită de primărie.
Gheorghe Andreescu - artist plastic: "Mă chinuie gândul că o văd aşa cum o văd. Pentru că ne-am obişnuit să acceptăm statuia lui Eminescu fără simbolul fertilităţii artistice. Mâna aia cu flacără nu era o mână care ţine acum nişte flori".
Acum după ce mâna a fost montată, parcul şi statuia vor avea pază în permanenţă până la finalul festivităţilor, când mâna va fi iar luată de autorităţi.
"Decât să se întâmple ce s-a întâmplat înainte mai bine pun un scaun lângă statuie şi stau acolo. Frig, cald, iau o haină mai groasă şi stau lângă ea" spune angajatul firmei de pază.
Statuia lui Mihai Eminescu, de la Galaţi, este prima dezvelită în România, în anul 1911.
A fost realizată de scuptorul Frederic Storck, iar actul care atestă veridicitatea ei se află în original la Biblioteca V.A. Urechia.
Reporter: Adrian Obreja
Operator: Gelu Mormoloc