Frigul ridică mari probleme celor care sunt nevoiţi să lucreze sub cerul liber. Poliţiştii de la Circulaţie, vânzătorii ambulanţi sau lucrătorii de la Salubritate sunt obligaţi, prin natura meseriei, să înfrunte frigul de afară. Bat pasul pe loc, beau ceai fierbinte şi sunt îmbrăcaţi cu mai multe rânduri de haine. Legea îi protejeaza doar când este frig năprasnic.
Pe străzile Craiovei sunt sute de angajaţi de la Salubritate. Fie că degajează străzile de zăpadă sau adună gunoiul, oamenii lucrează 8 ore pe zi în aer liber. Ca să nu îngheţe, se descurcă fiecare cum poate.
„Noi avem grijă de oamenii noştri. Cam la aproximativ două ore le oferim un ceai cald şi un loc unde să se mai refugieze şi să se încălzească, pentru că e destul de frig afară, chiar dacă nu sunt minus 10 sau minus 15 grade, cum prevede legea”, a spus Florin Lungu, director RAADPFL Craiova.
Conform legii, angajaţii trebuie protejaţi în cazul în care temperatura scade sub minus 10 grade, două zile consecutiv.
„Trebuie să asigure ceai fierbinte într-o cantitate de 0,5 litri, un litru pentru fiecare persoană, să acorde pauze tehnologice pentru reglarea temperaturii corpului în spaţii cu microclimat corespunzător şi ultimul aspect, ca şi măsură minimală, ar trebui să asigure echipament individul de protecţie”, a spus Cătălin Mohora, inspector-şef ITM Dolj.
Chiar dacă temperaturile de afară nu sunt atât de scăzute încât să intre în vigoare prevederile legale, angajatorii sunt obligaţi să se îngrijească permanent de starea de sănătate a salariaţilor. Şi aceasta este tot o prevedere legală. În cazul în care angajatorii nu-şi îndeplinesc sarcinile, pot fi sancţionaţi de inspectorii de muncă cu amenzi între 1.500 şi 2.500 de lei.