Demonstraţii culinare inedite, degustare de produse tradiţionale, muzică şi dans popular. Aşa s-au gândit locuitorii din sudul Olteniei să-şi promoveze tradiţiile. O dată pe an se adună la Basarabi, lângă Calafat, fac schimb de reţete şi se întrec în dansuri şi cântece populare.
În vreme ce aşteptau ca bucatele să fie gătite, tineri, bătrâni şi copii au reînviat obiceiul şezătorii. Ei au spus poveşti, glume şi ghicitori şi au cântat împreună cu taraful de la Iancu Jianu, din judeţul Olt.
Tinerii din Basarbi au redescoperit meşteşugurile străvechi, practicate de bunicii şi străbunicii lor, odinioară la sate, şi încearcă să le promoveze şi să le pastreze.
„Aceste tradiţii, care noi încercăm să le menţinem pe cât posibil, pe mine mă fac să mă simt mult mai bine, să mă simt în lumea celor bătrâni”, spune un tânăr.
„Îmi place tradiţia. Vreau să descopăr ceea ce făceau în trecut, cum se petreceau lucrurile, cu ce îşi ocupau timpul”, a spus o tânără.
Manifestarea, devenită deja tradiţie în Basarabi, a adus laolaltă, într-o îmbinare de-a dreptul spectaculoasă, datinile şi obiceiurile din strămoşi, dar şi aroma de altădată a mâncărurilor pregătite în gospodăriile ţărăneşti. Oaia la rotisor, sarmalele gătite în ceaun sau saramura de pui de casă au fost doar câteva dintre bunătăţile pe care bucătari iscusiţi le-au preparat după reţete vechi, spre deliciul celor prezenţi.
„La timpul ăsta, al toamnei, secretul sunt oile că sunt grase, sunt bune şi dacă le mai mânjim cu un pic de cimbru, de usturoi, iasă un gust deosebit”, a spus Constantin Chiriţescu, bucătar
"Toamna la Basarabi" a ajuns la cea de-a patra ediţie, iar organizatorii promit să ducă mai departe această tradiţie.