"Aici, unde ne aflăm, pe şantierul staţiunii Olimp, se construiesc şapte hoteluri de câte 14 etaje. La amplasarea unor piloni cu o instalaţie a firmei Salzgitter-Maschinen AG, la o adâncime de 2,5 metri, a fost sesizată o rezistenţă. A fost cercetată cauza rezistenţei la foraj şi a fost identificată o piatră fasonată, destul de netedă", povesteşte pe imagini Günter Preukschat.
Curând, inginerii şi muncitorii de pe şantier au realizat că au dat, accidental, de un obiect care stătuse sub pământ peste un mileniu şi jumătate.
Günter Preukschat, fost inginer: "Când mă aflam acolo, mi s-a comunicat că, la unul dintre utilaje, nu funcţionează ceva. M-am dus şi am constatat că, din anumite motive, nu se putea fora mai adânc. Şi a apărut o mică semisferă. Şi atunci, toată lumea a strigat: ah, acesta este un sarcofag!"
Lucrul s-a oprit, iar inginerii firmei vest-germane au anunţat muzeografilor din Mangalia descoperirea făcută pe şantier. Elena Nedelcu, pe atunci specialist la Muzeul Callatis, a fost chemată, urgent, acolo.
Elena Nedelcu, fost muzeograf principal la Muzeul de Arheologie Callatis Mangalia: "Am cerut inginerului care răspundea de şantier să degaje sarcofagul, mi-am dat seama despre ce este vorba şi l-am rugat să facă rost de utilaje să ducem la muzeu această descoperire"
Inginerul şi-a dorit ca descoperirea să rămână imortalizată, aşa că a adus camera de luat vederi şi a început să înregistreze. Imaginile au surprins cum artefactul de o valoare importantă pentru arheologia românească este scos la suprafaţă.
Macaraua a ridicat blocul greu de cinci-şase tone din groapă şi l-a aşezat cu grijă pe pământ. S-a hotărât ca sarcofagul să fie transportat cu un trailer la muzeul din Mangalia şi acolo să fie deschis.
Specialiştii au observat că în interior se afla trupul bine conservat al unei femei, îmbrăcate în veştmintele vremii. Odată cu ea, au fost îngropate obiecte funerare şi de podoabă.
Elena Nedelcu, fost muzeograf principal la Muzeul de Arheologie Callatis Mangalia: "Era acoperită cu un văl foarte fin, avea părul împletit în cosiţe, mâinile puse pe piept, şi încă se păstrau părţi din piele, carne."
Vechimea descoperirii a fost evaluată de specialişti la 1700 de ani. Femeia înhumată era un locuitor destul de înstărit din epoca romană.
Constantin Chera, arheolog: "Pare că s-a ocupat cu cosmetica, pentru că, printre obiectele găsite în interiorul acestui sarcofag. Se află o seamă întreagă de flacoane cu substanţe cosmetice"
Blocul de piatră a rămas, până astăzi, la Mangalia, în vreme ce sicriul a fost adus la Constanţa. Tânărul inginer german a păşit din nou pe tărâm românesc, de data aceasta ca turist. A venit aici, pe un vapor de croazieră. În turul programat în oraş a fost inclusă şi vizita la muzeul de arheologie. Atunci a văzut sarcofagul pe care, în urmă cu 45 de ani, l-a descoperit chiar el.
Günter Preukschat, inginer: "În 2011, am revenit în România cu soţia mea, la Muzeul de Istorie şi i-am arătat ce am filmat în 1970"
Astăzi, filmul său poate fi vizionat alături de obiectul a cărui descoperire a surprins-o.
Reporter: Adrian Herţa
Operatori: Cristian Caciauna, Cătălin Vârban