Numai bărbaţii musulmani au voie să participe, în geamie, la slujba de dimineaţă. Citirea Coranului şi a rugăciunilor pentru această sărbătoare marchează sfârşitul celor 30 de zile de restricţii.
Murat Iusuf, Muftiul Cultului Musulman din România: "Această sărbătoare este o orânduire din partea lui Dumnezeu ca o răsplată pentru cei care au postit."
Conform traditiei, dupa slujba, musulmanii isi viziteaza rudele si apropiatii în toate cele trei zile, atât cât ţine sărbătoarea.
Copiii colindă din casă în casă pentru a-i saluta pe cei mai în varstă și primesc dulciuri în dar.
Afuzii Chiamiran: "În copilaria mea, noi copiii umblam la țara chiar și in oras, mergeam cu familiie la cei in varsta, primeam si cate un micuț cadou."
La masa de iftar, organizata la un restaurant din Constanta a fost invitat si ambasadorul Turciei in Romnia.
Őmur Solendil Őmur, Ambasadorul Turciei în România: "La fel ca toate sărbătorile noastre religioase, Bairamul este un prilej pentru a ne intari legaturile de prietenie, de frătie si de cooperare."
În familiie musulmane, pregătirile de Bayram au început cu două zile înainte. Dulciurile şi celelalte mâncături tradiţionale, transmise de la o generaţie la alta, au fost pregătite cu migală de gospodine. Pentru musulmani, petrecerea nu se va opri timp de trei zile și trei nopți, timp în care se vor delecta și cu muzică orientală.
Reporter: Annabelle Borş
Operator: Cătălin Vârban
editor web: Anca Medrea