În anii '80, inginerii de la Institutul de Cercetare din Constanţa şi-au propus să creeze o rasă de oaie care să aibă carnea diferită de a ovinelor obişnuite. Au vrut să fie mult mai slabă şi mult mai gustoasă. Ca să ajungă la acest rezultat, cercetătorii au încrucișat rasele Merinos și Ille de France.
Cu oaia de Palas am putea acapara exporturile din Uniunea Europeană. Planul a fost pus deja pe hârtie şi a ajuns pe masa ministrului Agriculturii. Cheltuialava fi uriaşă: 10 milioane de euro pe an, dar şi profitul va fi pe măsură.
"România ar putea să devină chiar liderul european în exportul producţiei de carne. Are şi posibilitatea şi specialiştii necesari", a decarat Elena Cioară, şef Inspecţie în Zootehnie, Direcţia Agricolă Constanţa.
Iancu Polifronie, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine din Dobrogea: "În primă fază, 30-40% vor creşte exporturile şi pe piaţa europeană. Acum, 70-80% din ceea producem pleacă pe piaţa arabă. Deci, credem că va creşte şi pe piaţa europeană şi acest lucru este bun şi pentru crescători".
Producţia de carne pentru această rasă de oaie este de două mai mare decât a celei clasice, merinosul de Palas.
"În condiţii normale de exploatare, această rasă realizează un sport de peste 350-380 de grame de carne pe cap şi pe zi. În condiţii de îngrăşare, au fost şi exemplare care au depălit şi 550 de grame de cap şi pe zi, o performanţă extraordinară", a spus Radu Răducu, directorul Institutul de Cercetare şi Dezvoltare pentru Creşterea Ovinelor Palas.
Euforia europeană este mare, însă şi dezamăgirea este pe măsură. Din 2006, Institutul de Cercetare Palas nu a mai primit niciun leu de la Guvern, iar cele 4.500 de animalele supravieţuiesc numai datorită angajaţilor, 75 la număr, care au preferat să renunţe la o parte din salariu. Şi activitatea de cercetare a supravieţuit în aceleaşi condiţii.
Radu Răducu, directorul Institutul de Cercetare şi Dezvoltare pentru Creşterea Ovinelor Palas: "De 4 ani de zile, nu a mai fost nicio competiţie de proiecte".
Pentru ca activitatea să nu înceteze şi singura rasă românească omologată să nu dispară, Institutul Palas ar avea nevoie de un buget anual în valoare de 3 milioane de lei.
În fiecare lună, directorul face adrese către Ministerul Agriculturii în care prezintă situaţia disperată în care se află Oieria. Răspunsul, atunci când există, este mereu acelaşi: nu sunt bani suficienţi.
reporter: Daniel Leancă/Oana Manoilă
operator: Cristian Caciauna