Specializările Maşini-unelte şi sisteme de producţie, Inginerie mecanică şi Substanţe minerale utile vor fi scoase din programa de studiu a Universității Tehnice din Cluj-Napoca.
"La solicitarea facultăţilor, au fost scoase din grila de programe de studii, întrucât nu se mai regăseau la strategia de admitere a universităţii pe care noi o gândim pentru candidaţii care vor deveni studenţi ai Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca, fie că ele au fost înlocuite cu specializări noi, fie că se regăseau ca programe de studii la specializări din cadrul altor facultăţi", a declarat Mirela Boţan, purtătorul de cuvânt al UTCN.
Şi Universitatea Babeş-Bolyai şi-a regândit oferta educațională pentru noul an. Tinând cont de cerințele candidaților și de piața muncii, două specializări, dintre care una cu frecvenţă redusă, au fost lichidate.
"La specializarea Informatică de la Odorheiu Secuiesc s-a înregistrat un număr foarte mic de candidați. Astfel, Facultatea de Matematică și de Informatică a decis să nu mai organizeze admitere pentru această specializare. La fel este și în cazul Economiei comerțului și turismului de la Sfântu Gheorghe, învățământ la distanță", a precizat Paul Fărcaş, purtătorul de cuvânt al UBB din Cluj-Napoca.
Anul acesta, la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca s-au desfiinţat două specializări cu frecvenţă redusă: Igineria Economică în Agricultură şi Biologie. Reprezentanţii universităţii spun că au luat această decizie din cauza numărului mic de candidaţi. Spre exemplu, în anul 2014, la Biologie au fost scoase la concurs 20 de locuri, iar dintre acestea au fost ocupate doar 6.
Situația este similară şi la Alba Iulia, la Universitatea "1 Decembrie 1918".
"Anul acesta am solicitat noi ministerului să scoată din lista programelor pe care le vom propune pentru admitere cele două programe de licenţă. Este vorba de Muzeologie şi Asistenţă managerială şi secretariat. Sunt două programe pe care noi am optat să nu le mai propunem candidaţilor, pentru că nu există solicitare pe piaţa muncii", a afirmat Diana Câmpan, purtător de cuvânt al Universităţii "1 Decembrie 1918".
Potrivit Ministerului Educaţiei, la nivel naţional, 86 de specializări şi programe de studii de licenţă intră în lichidare în anul universitar 2015-2016.