După modelul oraşelor europene, autorităţile din Cluj au decis să repare drumurile stricate din judeţ nu prin plombarea gropilor ca până acum, ci prin reasfaltare completă. 120 de kilometri de drumuri judeţene vor fi astfel reabilitate în 2015. Decizia a fost luată de autorități, pentru că un nou strat de asfalt are o garanție de 5 ani, în timp ce o groapă are o garanție de doar 6 luni.
DJ 161A, care uneşte localităţile clujene Apahida şi Cojocna, este unul dintre primele care vor intra în reabilitare în primăvara acestui an.
"Se duc bucși, rotule (...). Nu mai avem ce să zicem", a afirmat un şofer.
"Ultima dată când l-au făcut, nu știu ce vizită a fost cu Băile şi atunci au făcut cârpeli, nu reparații. Au ţinut o lună și cum au venit ploile, au sărit din nou", a spus un alt conducător auto.
Autorităţile din Cojocna aşteaptă de mai bine de trei ani repararea drumului de 12 km.
"Mi s-a spus în felul următor: după accesarea bugetului pe anul 2015, sunt prins în reabilitarea drumului dintre Apahida-Cojocna prin covor asfaltic. Deci, de la Apahida și până aici sub deal, iar partea de deal cu reparații capitale, pentru că dealul fuge. Au fost plombate gropile, altceva ce putea să facă. Și se vede de cum ați venit. Sunt locuri în care se văd și sunt porțiuni mai mari, unde au fost plombate anul trecut", a declarat Ioan Şerban, primarul comunei Cojocna.
Decizia de a se renunţa la plombarea gropilor a fost luată de Consiliul Judeţean Cluj, după o analiză a banilor cheltuiţi în anii anteriori.
"Într-o analiză făcută de către noi în ultimii 11 ani, s-au făcut atâtea plombe ori atâtea plombări la drumurile judeţene, încât am fi putut asfalta 230 de km de drum judeţean cu asfalt de 6 cm", susţine Horaţiu Catarig, vicepreşedintele Consiliul Judeţean Cluj.
Drumurile care vor fi reabilitate în acest an au fost alese în funcţie de gradul de degradare şi de vechimea ultimelor intervenţii.
"Dorim ca accentul să se pună pe asfaltările, pe covoarele asfaltice pe drumurile judeţene cu grosimi de 6 cm, pentru care solicităm o garanţie de 5 ani din partea solicitanţilor. Plombările se vor face exclusiv în situaţiile în care nu reuşim să intervenim altfel pe zonele respective şi unde este maximă urgenţă", a mai spus vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj.
Anul trecut, autorităţile au renunțat la proiectul de reabilitare a 420 de km de drumuri județene. Contractul în valoare de 60 milioane de euro a fost reziliat, din cauza unor neînțelegeri între Consiliul Județean și constructor.