Deplasările prin București se dovedesc o misiune imposibilă pentru persoanele aflate în scaune cu rotile. Ștefan Stoian, un tânăr de 22 de ani, se ambiționează să circule singur prin Capitală, fără ajutorul mamei sale. Asfaltul plin de gropi, bordurile înalte și rampele dificile din instituțiile publice îi întind capcane la orice pas.
Ștefan Stoian are 22 de ani și este student la Drept în București. O boală cruntă l-a condamnat să rămână din adolescență într-un scaun cu rotile.
În imagini se vede cum, odată ajuns la o secție de poliție, tânărul a fost nevoit să se dea jos în fața unei borduri și să se târască pe asfalt.
Provocările încep chiar de la ieșirea din casă, când Ștefan se ciocnește de trotuarele înguste și denivelate. A făcut școala de șoferi în Germania și reușește să se deplaseze prin București, într-o mașină adaptată, închiriată cu mulți bani de către mama lui. Problemele apar atunci când coboară din autoturism. De exemplu, la Primăria Capitalei.
Angajatul de la Compania Parking o evită pe mama lui Ștefan, în momentul în care îi cere ajutorul. A urmat sfatul unui reprezentant al Poliției Locale.
Polițist local: Lăsați pe domnul la dumneavoastră în mașină și haideți să mergeți la intrare și să vorbiți cu cineva.
Mama lui Ștefan: Nu vreau. Eu vreau ca fiul meu de 22 de ani să își rezolve singur problemele.
Polițist local: Veniți la intrarea principală, eu vă aștept la poartă.
Chiar dacă Ștefan ar fi parcat pe un loc pentru persoane cu dizabilități, nu ar fi putut urca pe trotuarul din fața Primăriei.
Luminița Stoian: Actul normativ prevede amenajarea parcării cu hașurul din mijloc pe unde să fie traficul celor în cărucioare rulante.
Reporter: Și practic ar trebui să urce direct pe bordură, nu?
Luminița Stoian: Peste bordură, ar trebui să urce pe trotuar. (...) Să încercăm, să vedeți și dumneavoastră.
Ștefan merge spre primărie. Odată ajuns în fața intrării principale, nu a mai putut înainta.
Ștefan Stoian: Este vorba despre nepăsare. Eu trebuie să găsesc o cale de acces, să o iau de la început și să îmi iau fiecare risc în parte.
Reporter: În ce măsură bordurile sunt adaptate ca tu să poți trece prin acest oraș?
Ștefan Stoian: Pot spune că în proporție de nici măcar 10 la sută.
Potrivit Primăriei Capitalei, există o rampă de acces pentru persoanele cu dizabilități prin curtea interioară a instituției, pe care tânărul ar fi fost îndrumat cu alte ocazii.
Pentru a mai reduce din numărul problemelor, Consiliul General a luat o hotărâre în privința trotuarelor din puncte-cheie.
Andrei Rigu, inițiatorul proiectului: Prin adoptarea proiectului să facem un pas mai în față pentru a accesibiliza trotuarele pe anumite zone pentru o anumită categorie de cetățeni.
Astfel, urmează ca nivelul trotuarelorsă fie coborât în apropierea spitalelor și azilelor de bătrâni, lângă unitățile de învățământ, instituțiile publice, parcuri, centre comerciale și piețe.
Reporter: Cezara Scutari / Operator: Sorin Deleanu
Editor : Liviu Cojan