Examenul de definitivat a început la ora 10:00 şi a durat patru ore. Proba scrisă a conţinut subiecte de specialitate, metodica predării, pedagogie şi elemente de psihologia educaţiei. Candidaţii trebuie să obţină cel puţin nota 8 pentru a promova examenul.
"Subiectele au fost destul de clare, de frumos concepute. A fost bine în comparaţie cu anul trecut, pentru că şi anul trecut am participat la definitivat, a fost mult mai uşor", a spus o educatoare.
"A fost mai uşor decât mă aşteptam. Deşi la partea de limbă şi literatură la limba engleză a fost mai dificil, partea comună pentru toate specializările a fost accesibilă", a spus şi o profesoară de limba engleză.
"Nu a fost foarte greu. Acum sigur că întotdeauna există o doză de subiectivitate în clipa în care au eseuri de formulat. Salariul, da, contează foarte mult, postul contează foarte mult, dar dacă există vocaţie, dragoste de elevi şi pentru ceea ce faci, atunci este altceva", a afirmat un profesor muzică.
În judeţul Cluj, 389 de candidaţi au întrunit cele trei condiţii pentru a fi acceptaţi la proba scrisă. Acestea sunt efectuarea unui stagiu de predare în specialitate de cel puţin un an, calificativul pentru anul şcolar în curs „Bine" sau „Foarte bine" şi minimum media 8 la cele două inspecţii speciale la clasă.
14 candidaţi nu s-au prezentat însă la examen, 39 s-au retras în timpul concursului din motive medicale sau personale, iar un candidat a fost prins în timp ce încerca să copieze şi a fost eliminat din examen.
"Sunt supraveghetori, sunt şi camere cu audio de data aceasta, în toate sălile în care s-a desfăşurat. Cei mai mulţi candidaţi sunt în zona educatori, învăţători, de data aceasta profesori de educaţie fizică", a afirmat Valentin Cuibus, inspector şcolar general al ISJ Cluj.
În total, la nivel naţional, aproximativ 9.000 de candidaţi au susţinut examenul de definitivat. Aceştia vor afla primele rezultate în 14 iulie, iar cele finale, după soluţionarea contestaţiilor, în 18 iulie.