Cu sau fără telefoane la ore? Ce s-a întâmplat la un liceu din Olanda după interzicerea mobilelor și ce pot face școlile din România

Data actualizării: Data publicării:
Elevi cu telefon mobil in maini stand la birourile dintr-o sala de clasa
Interzicerea telefoanelor la un liceu din Olanda a dus la o schimbare a culturii elevilor Foto Shutterstock

Colegiul Calvijn a fost una dintre primele școli din Olanda care a interzis telefoanele mobile. Patru ani mai târziu, cultura acestui liceu a fost transformată, raportează oficialii, scrie The Guardian într-un material dedicat deciziei tot mai multor țări europene de a interzice sau limita utilizarea telefoanelor mobile de către elevi în perioada petrecută la școală. Între timp, în România, începând cu acest an școlar, unitățile de învățământ pot decide individual dacă interzic total sau nu utilizarea telefoanelor mobile de către elevi.

O idee care i-a îngrozit pe unii elevi

În urmă cu șase ani, când oficialii Colegiului Calvijn din Olanda au început să se gândească dacă să interzică telefoanele în școli, ideea i-a lăsat îngroziți pe unii elevi.

„Am fost întrebați dacă ne gândim că trăim în anii 1800”, a declarat Jan Bakker, președintele colegiului, ai cărui elevi au vârste cuprinse între 12 și 18 ani.

În timp ce majoritatea a susținut ideea, aproximativ 20% dintre părinții, profesorii și elevii intervievați s-au opus categoric. Unii erau părinți care se temeau că nu vor putea da de copiii lor în timpul zilei, în timp ce o mână de profesori au susținut că ar fi mai bine să îmbrățișăm noile tehnologii decât să le evităm.

Totuși, oficialii școlii au mers mai departe. „Mergând pe coridoare și în curtea școlii, vedeai că toți copiii erau pe smartphone-urile lor. Conversațiile lipseau, mesele de tenis de masă erau goale”, a declarat Bakker. „Practic, pierdeam cultura socială”.

La patru ani după ce Colegiul Calvijn a devenit una dintre primele școli olandeze care a renunțat la smartphone-uri, acesta nu mai este o excepție. În Franța, 200 de școli secundare testează o interdicție, în timp ce școlile primare francofone din Valonia și Bruxelles, în Belgia, au avansat cu propriile interdicții. În Ungaria, un nou decret obligă școlile să colecteze telefoanele și dispozitivele inteligente ale elevilor la începutul zilei.

Italia și Grecia au adoptat abordări mai blânde, permițând elevilor să își poarte telefoanele cu ei pe parcursul zilei, dar interzicând utilizarea acestora în sălile de clasă.

Cum s-a schimbat cultura unei școli

Pentru cei de la Colegiul Calvijn, valul puternic de schimbări este entuziasmant. Din momentul în care au început să le ceară elevilor fie să își lase telefoanele acasă, fie să le închidă pentru o zi, oficialii școlii au văzut cum cultura școlii se transformă.

„Practic, ceea ce am pierdut, am recuperat”, a spus Bakker. „Elevii se joacă între ei și vorbesc între ei. Și mult mai puține întreruperi în timpul lecțiilor”.

Alte școli din întreaga țară au început să ne contacteze, curioase cu privire la impactul interdicției. În ianuarie 2024, guvernul olandez a intrat în dezbatere, îndemnând școlile să interzică telefoanele mobile, tabletele și ceasurile inteligente în majoritatea sălilor de clasă din învățământul secundar din întreaga țară. Recomandarea a fost extinsă recent la școlile primare.

La sfârșitul anului trecut, pe măsură ce școlile secundare din Olanda se pregăteau să urmeze recomandările, cercetătorii de la Universitatea Radboud au profitat de ocazie pentru a face o fotografie înainte și după schimbare.

Aceștia au intervievat sute de elevi și părinți, precum și zeci de profesori din două școli care aveau planuri iminente de a elimina telefoanele mobile în incinta școlii, vizitând din nou școlile la trei luni după intrarea în vigoare a interdicției.

Aproximativ 20% dintre elevi au declarat că au fost mai puțin distrași odată ce smartphone-urile au fost interzise, a declarat Loes Pouwels, unul dintre cercetători, în timp ce profesorii au descris elevii ca fiind mai atenți și mai concentrați asupra muncii lor în clasă. „Deci, cred că în ceea ce privește funcționarea cognitivă, în general a fost un lucru pozitiv”.

Mulți elevi au raportat, de asemenea, mai multe interacțiuni sociale în viața reală și  o îmbunătățire a calității acestor interacțiuni. Ei au constatat, de asemenea, o reducere a hărțuirii cibernetice, deoarece elevii erau offline mai mult timp.

Nemulțumiți există în continuare, dar schimbarea a fost pozitivă

Cu toate acestea, la trei luni după interdicție, nu toți elevii au îmbrățișat ideea. Aproximativ 40% au declarat că renunțarea la telefon le-a permis să se bucure mai mult de pauzele lor, în timp ce 37% au afirmat că le lipseau telefoanele. „Sunt obligat să socializez atunci când nu am chef să fac asta, ceea ce se întâmplă adesea”, a declarat un respondent cercetătorilor.

La Colegiul Calvijn, oficialii au puține îndoieli că interdicția a fost pozitivă. Când a fost pusă în aplicare pentru prima dată, s-a vorbit despre posibilitatea de a permite în cele din urmă elevilor mai în vârstă să includă din nou telefoanele în programul lor școlar.

Ideea a fost abandonată după schimbările pe care le-au observat, a declarat Bakker. „Acea discuție a dispărut. Nimeni nu mai vorbește despre asta”.

În schimb, a fost înlocuită cu o mândrie tăcută că, atunci când vine vorba de smartphone-uri în sălile de clasă, școala a fost cu mult înaintea curbei. „Am trecut printr-o perioadă în care oamenii spuneau că nu suntem o școală modernă, că ne întoarcem în timp”, a spus Bakker.

În zilele noastre este exact opusul, a adăugat el. „Se simte ca o confirmare plăcută a faptului că problemele prin care am trecut nu au fost în zadar.”

În România, școlile pot interzice total telefonul mobil prin regulamentul de organizare, în anul școlar 2024-2025

Potrivit Statutului Elevului, în școlile și liceele din România este interzisă folosirea telefoanelor mobile în timpul orelor, cu excepția utilizării acestora în scod educativ și numai cu acordul profesorului. Începând cu acest an școlar, unitățile de învățământ pot interzice total accesul al telefoanele mobile, a anunțat ministrul Educației, Ligia Deca, într-un interviu la TVR Info.

„Școala poate interzice total. Școala, dacă vrea, prin regulamentul de organizare, poate să spună că nu e interzis doar la cursuri (utilizarea telefoanelor mobile n.r.), ci este interzis să intri în incintă. Nu e o problemă. La nivel național nu am introdus această interdicție pentru că sunt școli care se află în zone îndepărtate, sunt copii care fac naveta. În aceste cazuri este nevoie ca părinții să poată lua legătura cu ei, pentru preluare, în pauze, să-i anunțe că nu pot să ajungă. Mi s-a părut firesc să lăsăm școala să decidă ce este sau nu oportun, în funcție de situația pe care o are”, a explicat ministrul Educației.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Ligia Deca a mai precizat că dacă va fi nevoie de altă măsură, aceasta va fi luată la momentul oportun. Astfel, dacă măsura din prezent – cea de a lăsa la latitudinea școlii decizia privind utilizarea telefoanelor mobile – nu funcționează, atunci vor exista discuții pentru schimbarea acesteia.

Editor : B.E.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Simona Halep revine în forță și își reia drumul spre glorie: Marea campioană va...
Digi FM
Nicușor Dan, despre campania lui Călin Georgescu: “Specialiştii cu care am vorbit spun că trece de 10...
Pro FM
Cum arată mama lui Fuego și ce mesaj emoționant i-a transmis public de ziua ei. Fanii, impresionați complet...
Film Now
Cum arată Milla Jovovich, în 2024, la 49 de ani. Imagini de colecție cu celebra actriță
Adevarul
Jurnalista din România, dezamăgită de Țara lui Moș Crăciun. „Laponia e prima țeapă pe care o iau de pe...
Newsweek
De ce pensia intră pe card, în ianuarie, mult mai devreme? Ce bani iau în plus pensionarii?
Digi FM
Iluzie optică: Poți să găsești ursul polar din imagine? Doar cei mai inteligenți reușesc în mai puțin de 5...
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Imagini virale cu trei lupi care apar pe o pârtie de schi renumită din Italia: „Se antrenează să fie mai...
Film Now
Cum o privește el, nu o privește nimeni! Keanu Reeves, fascinat de Alexandra Grant pe covorul roșu la...
UTV
Reactia lui Sydney Sweeney dupa criticile dure legate de aspectul ei fizic