Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) anunţă că elaborează o strategie de educaţie antitotalitară, ce urmează a fi finalizată la jumătatea lunii ianuarie 2025, prin care va propune predarea istoriei totalitarismului în învăţământul românesc.
„Evenimentele din ultima perioadă atestă faptul că România se află sub atacul concertat al forţelor autoritariste. Scopul acestui atac este deturnarea ţării de la traseul său istoric şi plasarea sa în orbita puterilor dictatoriale, aşa cum este Federaţia Rusă. României i se propune astăzi un model societal abracadabrant şi imposibil de aplicat, cu o economie autosuficientă care în realitate nu poate funcţiona, precum şi un 'lider' ale cărui opinii sunt imposibil de conciliat cu orientarea politică şi civilizaţională a României”, se arată într-un comunicat al IICCMER transmis vineri.
„România nu poate fi 'salvată' prin subminarea democraţiei, dar ea poate fi foarte repede ruinată şi aruncată la marginea civilizaţiei. Important este să ne angajăm într-un efort comun de combatere a tot ceea ce a dus la asemenea manifestări în viaţa publică românească”, transmiste comunicatul semnat de Daniel Şandru, preşedinte executiv al institutului.
IICCMER evidenţiază faptul că România are nevoie de un program naţional de consolidare a fundamentelor democraţiei şi de educaţie antitotalitară.
„Programul va trata problema predării istoriei totalitarismelor în învăţământul românesc, axându-se atât pe consolidarea competenţelor critice în rândul elevilor, cât şi pentru formarea unui corp de profesori şi specialişti care să aplice nemijlocit măsurile concrete. O dimensiune importantă a acestui segment va fi dedicată dezinformării şi propagandei, ale căror efecte trebuie combătute din stadiile formative timpurii”, adaugă Daniel Şandru.
Strategia va propune asistenţă de specialitate acordată diverselor categorii profesionale din România, în special administraţie şi aparatul de justiţie, combaterea propagandei şi dezinformării cu substrat istoric în rândul societăţii româneşti, elaborarea unei politici naţionale a memoriei istorice antitotalitare, care să trateze în mod egal totalitarismul de stânga, cât şi pe acela de dreapta.
„Societatea românească are nevoie de muzee vii, moderne, de autentice şcoli ale democraţiei şi ale gândirii critice, care sunt singura armă eficientă de apărare în faţa diversiunilor propagandistice şi informaţionale ale celor care luptă împotriva libertăţilor individuale. Necesitatea unei astfel de strategii este o urgenţă”, subliniază comunicatul.
IICCMER anunţă că a trecut la elaborarea acestui document, pe care intenţionează să-l dea publicităţii la mijlocul lunii ianuarie a anului 2025.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Daniel Şandru mai transmite că „absenţa unei astfel de strategii reprezintă un pericol la adresa democraţiei româneşti, iar aplicarea ei imediată este un imperativ, fiind în pericol toate realizările din ultimele decenii, care, în pofida neajunsurilor şi a criticilor meritate, au transformat România într-o ţară modernă, puternic ancorată în Occident”.
Editor : M.I.