50.000 de tone de marfă pe an ar putea să fie transportate spre şi dinspre Cluj-Napoca, dacă autorităţile judeţene reuşesc să transforme aeroportul în principalul nod de aerian de marfă al României. Proiectul se întinde pe 10 ani. Doar studiile de fezabilitate au costat 2 milioane de euro. Primul pas va fi construirea unei noi staţii CFR cu patru linii de cale ferată pentru transportul de marfă, a unui pasaj subteran, dar şi a unui nou terminal.
Terminalul cargo va fi amplasat pe vechea pista a aeroportului. Două avioane vor putea fi încărcate şi descărcate simultan, într-o hală cargo. 200 de tone pot ajunge sau pleca de aici, în fiecare zi. Marfa va fi transportată apoi la cea mai apropiată staţie CFR, unde se va construi un depozit cargo şi un sistem de încărcare şi descărcare a trenurilor de marfă. Aproximativ 200 de containere vor putea fi încărcate aici.
Cerute de marile companii din Cluj-Napoca, investiţiile în infrastructură vor duce la creşterea traficului aerian, dar şi la deschiderea unor rute transatlantice.
"Va creşte cel puţin 10 - 15%, doar datorită acestei gări, pentru că se va extinde aria de acoperire şi, de asemenea, va fi o îmbunătăţire foarte mare pentru pasageri. Este un proiect de aproximativ 70 de milioane de euro şi se pot atrage 85% fonduri europene", a afirmat David Ciceo, directorul Aeroportului Internaţional "Avram Iancu" din Cluj-Napoca.
Cele mai costisitoare investiţii vor fi terminalul cargo, staţiile CFR, dar şi legăturile acestora cu aeroportul.
"Staţia feroviară va fi 15 milioane de euro, legătura pietonală, 12 milioane de euro, terminal cargo CFR, 26 de milioane de euro", a precizat Iuliu Pop, manager de proiect.
Odată cu infrastructura de marfă, la aeroportul din Cluj-Napoca se vor construi şi noi facilităţi pentru pasageri: o nouă gară, dar şi o pasarelă lungă de 280 de metri care să le unească pe cele două.
"Va fi o gară foarte modernă, adică ceea ce facem acum sunt proiecte la nivel european. În general, cu toate facilităţile pentru călători, începând de la accesul cu benzi rulante, lifturi...", a spus Emanuel Culda, reprezentat CFR.
În 2015, la aeroportul din Cluj-Napoca va începe şi construcţia unui nou turn de control cu o înălţime de 43 de metri. Tot până atunci, autorităţile trebuie să depună proiectul pe fonduri europene pentru dezvoltarea infrastructurii de transport.