Om simplu, de la ţară, fără ambiţii prea mari, Fazakas Sandor făureşte cu măiestrie obiecte care îşi capătă frumuseţea şi originalitatea dintr-o materie devenită inutilă pentru majoritatea oamenilor.
Meşterul Fazakas spune că lumea a mers înainte, iar el a rămas în urmă, pentru că vremurile l-au depăşit şi sculptura se face acum cu maşinării şi unelte performante, pe care nu şi le-a permis niciodată. Are doar câteva polizoare într-un atelier prea mic pentru lucrurile valoroase care iau naştere aici. Sunt improvizate de el şi îi folosesc la tăierea oaselor.
"Şi aşa m-am obişnuit eu, ca la fiecare obiect pe care îl fac să îi dau altă formă, ce îmi vine în minte", povesteşte meşterul.
Atelierul este înţesat de cercei, medalioane, inele, nasturi, podoabe pentru păr sau cravate, solniţe în toate formele şi mărimile, dar şi corni de vânătoare cum doar odinioară se mai făceau.
Sunt adevărate obiecte de artă, ce nu pot lua naştere decât din mâna unui meşter priceput, cu migală, timp şi dăruire.
În atelierul meşterului Fazakas fiecare obiect în sine este unic şi asta pentru că niciun model nu seamănă cu un altul. Asta face ca valoarea obiectelor, făurite aici, să fie una inestimabilă, astfel că pe multe dintre ele meşterul nici măcar nu se îndură să le vândă.
"Ăsta este os de vită. Vine fiert, vine curăţat miezul, interiorul şi exteriorul şi, după aceea, când este curăţat, din ăsta fac multe, multe", spune meşterul.
Deşi mândru de arta sa, pe faţa meşterului se citeşte şi o oarecare dezamăgire. Doar turiştii străini mai caută arta populară autentică, spune el.
"Acum, tehnologia asta nouă cere mai multe lucruri şi oamenii fug după bani. Nu câştig atât de mult, dar ce să fac?", spune Fazakas Sandor.
Preţul obiectelor sculptate de Fazakas Sandor variază în funcţie de mărime şi complexitatea lucrării. Astfel, cerceii costă, în medie, 10 lei, medalioanele de la 3 la 20 de lei, iar un corn de vânătoare sau o solniţă din os de vită ajunge chiar şi la 150 de lei.
Reporter: Sorina Secelean / Operator: Dan Dascălu