Culturile de salcie energetică pot fi o soluţie în faţa viscolului.
"Ar putea să se creeze perdele sau fâşii de protecţie de-a lungul drumurilor naţionale, o fâşie până la 10 metri cu salcie energetică. Această plantă provine din Suedia, are o crşetere rapidă, 2-3 centimetri zilnic şi poate să formeze o parazăpadă pe timp de iarnă", declară Vajda Lajos - preşedinte Cluster Inovativ al Biomasei Green Energy
Pentru cultivarea unui hectar de salcie energetică se cheltuiesc 3.500 de euro. Domokos Arpad a început să cultive salcie în urmă cu 6 ani, iar acum are o plantaţie de 60 de hectare. .
"Are capacitate de ardere, putere calorică foarte ridicată şi dacă am înfiinţat odată cultura, 30 de ani nu trebuie să facem altceva, recoltăm din doi în doi ani şi administrăm un rând de îngrăşăminte", spune Domokos Arpad, cultivator salcie energetică.
Cultivatorii de salcie energetică le vor trimite autorităţilor date despre această plantă, în speranţa că aceasta va fi folosită ca o protecţie naturală împotriva viscolului. Pe lângă asta, după recoltare și măcinare, din salcie se obține biomasă, un agent termic de o calitate superioară ce poate fi folosit la încălzirea clădirilor publice. În județul Covasna sunt plantații de salcie energetică ce depăşesc 100 de hectare.