Legea prevede ca părinţii care pleacă la muncă în străinătate să depună o declaraţie la primărie prin care înştiinează autorităţile, iar apoi trebuie să depună în scris cine este persoana în grija căreia îşi lasă copiii.
În comuna Valea Crişului, din judeţul Covasna sunt mulţi tineri care deja lucrează în străinătate iar alţii se pregătesc să plece. Potrivit noii legi, atunci când părăsesc localitatea vor trebui să anunţe şi primăria. Este şi cazul unei tinere, care a plecat în Germania şi şi-a lăsat tripletele în grija bunicilor.
"Telefonează în fiecare săptămână de acolo şi vorbeşte şi cu ele. La fiecare trei zile vine acasă. Aşa este viaţa ce să facem. A plecat ca să câştige ceva bani că trebuie la trei fetiţe", spune Kadar Iştvan, bunicul fetelor.
Noua lege aduce atribuţii în plus pentru asistenţii sociali din cadrul primăriilor.
"În localitate avem o comunitate destul de numeroasă de etnie romă, aproape 800 de persoane, avem o singură persoană pe compartimentul social", afirmă Kisgyorgy Sandor, primarul din Valea Crişului.
Normele de aplicare ale noii legi pentru protecţia copilului ar fi trebuit să apară încă de la finalul anului trecut, însă deocamdată autorităţile nu ştiu cum să o pună în aplicare.
"Prevederile din lege sunt încă neclare foarte vagi şi trebuie aşteptate procedurile de lucru aplicabile. Scopul presupunem că ar fi fost monitorizarea cât mai concretă a acestor cazuri şi monitorizarea reală ca să se cunoască fiecare copil care rămâne fără supravegherea părinţilor", declară Szász Katalin Melinda - director adjunct Direcţia pentru Protecţia Copilului Covasna.
La finalul anului 2013 erau plecate la muncă în străinătate aproape 750 de familii din județul Covasna iar acasă au rămas peste 900 de copii.