Pentru a se înscrie la un Colegiu Militar, tinerii trebuie să nu fi împlinit vârsta de 16 ani, să fie absolvenţi sau în curs de absolvire a ciclului gimnazial, iar mai apoi să facă dovada de promovare a testelor de evaluare naţională. După înscrieri candidaţii trec printr-o selecţie unde susţin o probă psihologică, o probă de aptitudini fizice şi un interviu de promovare. Deşi condiţiile sunt stricte, răsplata este pe măsură.
„O carieră militară reprezintă pentru cei care îşi doresc aşa ceva totul. Aşa cum a fost pentru mine, a fost totul. Deci o carieră militară începe din momentul în care te-ai hotărât că vrei să faci ceva în viaţă, altfel decât pot să facă ceilalţi", a spus Lct. Col. Doru Simion, şef birou informare-recrutare CMZ Braşov.
Dintre elevii care au asistat la prezentare, fetele au fost cele care au cerut însă informaţii suplimentare. Militarii le-au explicat prin ce proba trebuie sa treaca inainte de exemanul scris.
Tinerii ezită însă când aud că trebuie să rămână pe viață în armată.
„Este o ofertă destul de foarte bună”, a spus un elev.
„Deocamdată nu m-am gândit, nu m-aş axa pe militărie, nu ştiu cum să zic”, este de părere un alt elev.
„Desigur, recunosc, pe mine m-ar interesa mai mult o carieră în poliţie” , susține un tânăr.
Reprezentanţii unităţii de învăţământ susţin că acţiunile de informare a copiilor îi influenţează mult pentru a-şi alege o carieră.
„Astfel de acţiuni sunt foarte importante pentru că vin în contact direct cu cei care ar putea să fie modele pentru viitorul lor”, a declarat Sonia Ştefănescu, director Şcoala Generală Nr.27 Braşov.
Elevii care sunt interesaţi de o carieră în acest domeniu, se pot înscrie la Colegiile Militare din Câmpulung Moldovenesc, Alba Iulia şi Breaza, iar dosarele se pot depune până în 18 aprilie la Centrul Militar Zonal. Anul trecut, rata de promovabilitate la bacalaureat a celor trei licee militare din ţară a fost de 100%.