Reflectoare și stâlpi de iluminat, bănci sau porți din lemn - acestea sunt obiectele care au căzut pradă turiștilor puși pe distrus în Cetatea Devei. Administrația monumentului istoric a descoperit că au fost vandalizate toate zonele din cetate. Cel mai probabil acest lucru s-a întâmplat în timpul zilei, pentru că noaptea accesul în cetate este oprit. Vizitatorii care au produs pagubele de 5.000 de lei nu au fost identificați. Cetatea este păzită de doar 2 polițiști locali și nu are sistem de monitorizare video. Obiectele de decor arhitectural vandalizate au fost descoperite de administratorii cetății atunci când au curățat zona de vegetația uscată. Au constatat că turiștii puși pe distrugere nu au ocolit nicio zonă a monumentului istoric.
„Poarta de intrare în incinta 1 a fost distrusă, 12 reflectoare au fost sparte, iar bănci de pe platforma de artilerie au fost rupte și aruncate de la înălțime” - Andrada Velciov, reporter Digi24 Timișoara.
Pagubele produse sunt estimate la 5.000 de lei. Obiectele stricate vor fi înlocuite cu bani de la bugetul local. Pentru a evita asemenea situații în viitor, primăria se gândește la câteva soluții.
„La ora actuală nu există un sistem de monitorizare, astăzi am purtat discuții cu o firmă care să ne facă o evaluare și urmează să facem monitorizarea video pe întregul spațiu”, susține Alin Suciu, administrator Cetatea Deva.
„Sunt doar două persoane care asigură la momentul actual paza întregii cetăți. Sperăm să reușim să suplimentăm efectivele poliției locale cu personal contractual”, admite Teodor Bălan, purtător de cuvânt al Poliției Locale Deva.
Cetatea Devei este atestată documentar din anul 1269. Este monument istoric de categoria A și rezervație biologică. Turiștii care o vizitează sunt revoltaţi de actele de vandalism.
„Nu-i ok dacă s-o întâmplat treaba asta, astea trebuie păstrate.”
„Mi se pare foarte urât din partea lor. Trebuie amendați cu o amendă bună și pe viitor sigur nu mai fac.”
„Dacă cineva face bine și altul face rău... nu-i corect.”
În luna mai, Cetatea Devei a fost redeschisă, după trei ani de lucrări de consolidare și restaurare. De atunci, monumentul a fost vizitat de peste 180 de mii de turiști.