Update. Ce spun comentatorii internaționali despre Brexit
Foto: Guliver/ Getty Images
Torsten Bell (Resolution Foundation)
Explică modul în care inegalitățile sociale din ultimele decenii au determinat grupurile vulnerabile din UK să voteze pentru ieșirea din UE.
“Așadar, nu impactul inegal al recentei crize economice a influențat modul de votare — nici faptul că migrația a dus la scăderea salariilor în unele regiuni. În realitate, dacă ne raportăm la tiparele economice care au influențat decizia de a vota pentru ieșirea din UE, vedem că votanții provin din regiuni care sunt sărace de mai mult timp. Altfel spus, geografia inegalităților naționale profunde a influențat opțiunile de vot.
Moștenire din anii 1980, inegalitatea a crescut și s-a manifestat preponderent în anumite regiuni, în timp ce noi, la nivel colectiv, am eșuat în a o adresa — aceasta descrie mai bine ce s-a întâmplat noaptea trecută (la referendum n.r.) decât explicațiile legate de criza financiară sau migrație.”
Foto: Torsten Bell
Rafael Behr (The Guardian)
“Un întreg continent este zdruncinat. S-a întâmplat, deși era greu de imaginat. Europa nu va mai fi la fel. Existau semnale dinainte, chiar dacă sondajele alimentau optimismul taberei pro rămânere. (...)
Dar probabilitățile statistice ale unui cutremur nu te pregătesc pentru senzația pământului care îți fuge de sub picioare (....) Referendumul arată două aspecte care operează în dimensiuni diferite: necesitatea de a ieși din UE și necesitatea ca politica să fie făcută altfel, pentru un alt tip de audiență.”
Daniela Schwarzer (The German Marshall Fund of the United States)
“Cel mai probabil vor urma turbulențe politice semnificative. Marea Britanie trebuie să se aștepte să fie lovită de recesiune, cu rate ale șomajului care vor exploda în următoarele luni. În decursul unui an, am putea fi martorii unei desprinderi a Scoției (cu 62% dintre scoțieni care au votat pentru rămânerea în UE, e probabilă revenirea temei independenței față de UK).
Restul guvernelor trebuie să găsească echilibrul între diminuarea consecințelor Brexit și asigurarea că modelul nu se va răspândi. Referendumul a demonstrat că este posibilă ieșirea din UE, așa că a readus la masa negocierilor toți membrii. (...) De asta este important ca tot costul pe care UK îl va plăti ca urmare a părăsirii UE să fie vizibil.
Între timp, celelalte țări vor descoperi că Uniunea Europeană e mai fragmentată ca niciodată. În această nouă Europă stratificată, Berlinul, deja un centru de gravitație, va dobândi o importanță și mai mare, ca urmare a retragerii UK. Deși cancelarul Merkel are propriile probleme cu populismul extremei de dreapta și cu euroscepticism, este plasată mult mai bine în poziția de a influența viitoarele demersuri UE. Una dintre misiunile ei va fi să mențină două mize esențiale pentru UE. Pe de o parte, zona euro și piața unică. Pe de altă parte, să determine instituțiile UE să redevină mai credibile, mai transparente și mai legitime."
Gabriel J. Felbermayr (Der Standard)
"Există acum două opțiuni. Fie o despărțire amicală, gata de compromis, care caută să nu producă pagube și mai mari și care vrea să ajungă la un partaj în care britanicii primesc ceea ce își doresc. Fie o ruptură care va izola Marea Britanie, după cum ar vrea opozanții Brexit — și anume ca UK să aibă pierderi economice după despărțire. Prima este mai probabilă, fiindcă altfel ar fi costuri prea mari și pentru UE (în special pentru Danemarca, Olanda și Germania): introducerea taxelor vamale și a barierelor comerciale vor conduce la creșterea costurilor de export.”
Thorsten Denkler (Süddeutsche Zeitung)
Urmări ale Brexit:
* "Referendumul legat de rămânerea sau părăsirea UE este un eveniment crucial, probabil cel mai important din istoria UK. În Polonia, Ungaria și Cehia, euro-scepticii sunt deja la cârmă (...) Pe de altă parte, rezultatul referendumului poate fi și o oportunitate pentru Uniunea Europeană, care să întărească cooperarea din interiorul acesteia."
* "Prim-ministrul David Cameron va trebui să poarte povara faptului că a permis populiștilor să ia deciziile țării."
* "Imigrația a fost cel mai discutat aspect în campania referendumului. Oponenții rămânerii în UE au promis că vor prelua controlul asupra granițelor Marii Britanii (...) Dar dacă fac asta, va avea consecințe negative din punct de vedere economic chiar pentru UK."
* "Orașul Londra își pierde din importanță. (...) Tranzacțiile vor fi mai dificil de făcut de la Londra."
* "Pentru Germania va fi costisitor, din punct de vedere economic (fiindcă aveau relații economice bune cu UK n.r.)"
Hendrik Kafsack (Frankfurter Allgemeine)
“UE avea deja suficiente crize. Nici criza euro și nici criza reugiaților nu sunt rezolvate. Următorii ani, în care se va negocia intens relația UK cu UE va absorbi resurse umane și intelectuale de care era nevoie urgentă pe alte fronturi”
Mark Easton (BBC)
“A fost și un vot împotriva străinilor și a influențelor din străinătate care impactau comunitățile.
Anxietatea față de imigrație este manifestarea unei frici mai extinse față de globalizare (...)
Peste clivajul rural-urban se suprapune diferențierea dintre generații: tinerii au fost în majoritate în favoarea rămânerii în UE fiindcă tendința este să nu le fie teamă de modernitate și sunt în favoarea diversității (...)
Referendumul a expus încă o dată o falie care există de mult. Cei deziluzionați de stânga cât și tradiționaliștii de dreapta s-au unit împotriva globalizării. “
Christoph Prantner (Der Standard)
“Rezultatul referendumului prin care britanicii au votat ieșirea din UE nu va fi sfârșitul lumii — sau al Uniunii Europene. Din contră, acum Uniunea poate să își clarifice niște direcții. Britanicii nu au părut niciodată dornici să contribuie la succesul solidarității din interiorul UE, pe parcursul ultimilor 40 de ani.”
Beat Bumbacher (NZZ)
“Următorii doi ani vor fi marcați de negocierile dificile cu Bruxelles, pentru ieșirea din UE. Nu este realistă o completă rupere de UE.”
Puteți urmări Opinii și Analize care explică actualitatea pe Facebook
Alte articole pe aceeași temă din Secțiune:
Brexit va fi catalizatorul unei noi crize globale
Cum poate referendumul din Marea Britanie influența România
Brexit a deturnat Marea Britanie de la principala problemă europeană
Scenarii pentru Marea Britanie post-referendum
- Etichete:
- ue
- referendum
- uk
- consecinte brexit
- brexit
- laura stefanut